Κόσμος|10.10.2019 21:31

Τσαβούσογλου: Ευθύνη μας οι κρατούμενοι τζιχαντιστές εντός «ζώνης ασφαλείας»

Newsroom

Η Τουρκία θα έχει ευθύνη μόνο για τους κρατούμενους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται εντός της "ζώνης ασφαλείας" που σκοπεύει να εγκαθιδρύσει η Άγκυρα στη Συρία, με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής της εισβολής, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι η Τουρκία θα ζητήσει από τις χώρες, από τις οποίες οι φυλακισμένοι τζιχαντιστές προέρχονται, να τους επαναπατρίσει. Αν όχι, η Άγκυρα θα είναι υπεύθυνη να τους κάνει να λογοδοτήσουν.

Η εισβολή δεν θα επεκταθεί πέραν των 30 χιλιομέτρων

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η εισβολή της Τουρκίας δεν θα επεκταθεί πέραν των 30 χιλιομέτρων στη βορειοανατολική Συρία.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Τσαβούσογλου επισήμανε πως η απειλή ασφαλείας, την οποία η Τουρκία λέει ότι αντιμετωπίζει από την παρουσία των Κούρδων μαχητών στα σύνορά της, θα εξαλειφθεί, εάν η περιοχή εκκαθαριστεί από τους αντάρτες.

«Όταν φθάσουμε σε βάθος 30 χλμ. στη ζώνη ασφαλείας, η τρομοκρατία θα έχει εξαλειφθεί» υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησής της.

«Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τον εναέριο χώρο» επισήμανε.

«Αυτός ο εναέριος χώρος δεν ανήκει στις ΗΠΑ. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ελέγχουν αυτόν τον εναέριο χώρο».

τζιχαντιστέςτουρκική εισβολήΜεβλούτ Τσαβούσογλου