Κόσμος|24.11.2018 20:18

Στις Βρυξέλλες η Μέι για το Brexit - Στην τελική ευθεία το «διαζύγιο»

Newsroom

Η Τερέζα Μέι βρίσκεται από το απόγευμα του Σαββάτου στις Βρυξέλλες, με αφορμή την αυριανή ευρωπαϊκή σύνοδο, όπου θα επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ δεν έγινε καμία δήλωση κατά την έναρξη της συνάντησής τους. Μετά και τις «εγγυήσεις» που έλαβε η Ισπανία για το μέλλον του Γιβραλτάρ πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός για το Brexit.

Νωρίτερα υπήρχε ένα θρίλερ σχετικά με την διεξαγωγή της αυριανής διάσκεψης του Brexit καθώς η Ισπανία «κλωτσούσε» λόγω του Γιβραλτάρ. Όμως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ όπου υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Άμεση συμμετοχή της Μαδρίτης σε διαπραγματεύσεις για το Γιβραλτάρ

Tο Reuters επεξεργάστηκε ένα προσχέδιο επίσημου εγγράφου με βάση το οποίο η Ευρωπαική Ένωση κατά τη διάρκεια της αυριανής έγκρισης του Brexit, θα διακηρύξει ότι οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συζητηθούν απευθείας με την Μαδρίτη. 

«Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στο εδαφικό πλαίσιο των συμφωνιών, οι οποίες θα επιτευχθούν μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου,” τονίζει το έγγραφο.

«Παρόλα αυτά, αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να έχουμε ξεχωριστές συμφωνίες μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφορικά με το Γιβραλτάρ..., αυτές οι ξεχωριστές συμφωνίες θα απαιτήσουν μία προηγούμενη συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας». αναφέρει ακόμα το εν λόγω κείμενο.

BrexitΖαν Κλοντ ΓιούνκερΤερέζα Μέι