Κόσμος|12.10.2019 12:20

Τουρκική εισβολή στη Συρία: Εκατοντάδες νεκροί – Χιλιάδες εκτοπισμένοι (vids)

Newsroom

Η τουρκική εισβολή στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η καταμέτρηση νεκρών συχίζεται.  

Μετά τους έξι νεκρούς την Πέμπτη, ο τουρκικός στρατός διέταξε την εκκένωση της πόλης Ακτσάκαλε, για να μην υπάρξουν άλλες ανθρώπινες απώλειες, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV, Μαρία Ζαχαράκη - η οποία βρίσκεται στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας.

Συνεχώς γίνονται επιθέσεις και το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε νέο αριθμό νεκρών Κούρδων μαχητών, και συγκεκριμένα πως έχουν φτάσει τους 342. Απώλειες μετρά και η Τουρκία, εκτός από τους έξι άμαχους και έναν στρατιώτη την Πέμπτη, καθώς την Παρασκευή ανακοινώθηκαν άλλοι τέσσερις νεκροί στρατιώτες από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, που πολεμά στο πλευρό των Τούρκων στο Ταλ Άμπιαντ. Έτσι, 16 άμαχοι Τούρκοι νεκροί την Παρασκευή, συνολικά, από τις επιθέσεις με ρουκέτες των Κούρδων σε δύο συνοριακές πόλεις της Τουρκίας - το Σουρούτς (2 νεκροί) και το Νουσαϊμπίν (8 νεκροί και 35 τραυματίες), αφού αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστός ο τραγικός απολογισμός της 3ης ημέρας της επιχείρησης. Το πρωί της ίδιας ημέρας, στην τουρκική πόλη Νουσαϊμπίν -πάλι από επίθεση με όλμους Κούρδων μαχητών- δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.

Στο Ταλ Άμπιαντ συνεχίζονται οι αεροπορικές επιθέσεις, ενώ υπάρχει συνεχής ενημέρωση από την τουρκική κυβέρνηση και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας που αναφέρεται στις «νίκες του τουρκικού στρατού». Μέχρι στιγμής η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει ότι δεν συναντά κάποια ιδιαίτερη αντίσταση από τους Κούρδους μαχητές. Mάλιστα, αναφέρει ότι παραδίδονται και αφήνουν πίσω τους ακόμη και τα όπλα με τα οποία τους έχουν ενισχύσει οι ΗΠΑ.

Το βράδυ της Παρασκευής, όμως, διάψευση ήρθε -όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open Tv, Μαρία Ζαχαράκη- από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ότι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν αμερικανικό φυλάκιο -κατά λάθος- μέσα στη Συρία. «Δεν επλήγη κανένα παρατηρητήριο των ΗΠΑ. Είχαν ληφθεί καθε ειδους μέτρα ώστε να μην κινδυνεύσει η αμερικανική βάση, πολύ πριν συμβεί ο βομβαρδισμός», σημείωσαν οι Τούρκοι στις σχετικές δηλώσεις τους.

Νωρίτερα, ότι η Τουρκία βομβάρδισε κατά λάθος ένα στρατιωτικό τμήμα των Ειδικών Δυνάμεων των Η.Π.Α. στη Συρία υποστήριξε το Nesweek, επικαλούμενο πηγές Κούρδων και Πενταγώνου οι οποίες -σύμφωνα με τους Τούρκους- ήταν λανθασμένες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τουρκική επίθεση έγινε με πυροβολικό στη βόρεια Συρία στις περιοχές όπου δρουν οι Κούρδοι, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από ορισμένες θέσεις στην περιοχή.

Παρ' όλα αυτά, οι Κούρδοι συνεχίζουν να επιδίδονται πλέον στον γνωστό αγώνα με τις επιθέσεις αυτοκτονίας και τα παγιδευμένα αυτοκίνητα. Στο μεταξύ, νωρίς το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκε μία βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πόλη Καμισλί της Συρίας. Γενκότερα, οι μάχες σώμα με σώμα με τους Κούρδους στη Συρία στοιχίζουν στην Τουρκία, η οποία μετρά όλο και πολλές ανθρώπινες απώλειες στο μέτωπο. Όπως ήταν ήδη γνωστό οι Κούρδοι δεν υπερτερούν αεροπορικά, αλλά στην ξηρά είναι σκληροί μαχητές. Τουλάχιστον, αυτό έχει δείξει μέχρι στιγμής η εξέλιξη της χερσαίας επιχείρησης, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχαράκη. Πάντως, ο Τούρκος αντιπρόεδρος που προέβη σε δηλώσεις είπε ότι ο τουρκικός στρατός έχει εισέλθει μέσα στο έδαφος της Συρίας κατά 8 χλμ. στο Τελ Αμπιάντ και 4 χλμ. μέσα στο Ρας αλ-Αϊν.

Από την άλλη, οι κουρδικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως πέντε τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δραπέτευσαν την Παρασκευή από μια φυλακή κοντά στην πόλη Καμισλί, στη βορειοανατολική Συρία, έπειτα από αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγαν οι τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή. Οι πέντε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τις κουρδικές δυνάμεις, δραπέτευσαν από τη φυλακή Ναβκούρ, η οποία βρίσκεται στα δυτικά προάστια του Καμισλί, επισήμανε ένας αξιωματικός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Περίπου 12.000 μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, Σύροι, Ιρακινοί όπως επίσης και 2.500-3.000 ξένοι, που προέρχονται από 54 χώρες, παραμένουν υπό κράτηση στις φυλακές των Κούρδων. Από την πλευρά της, η Τουρκία πιστεύει ότι περισσότεροι από 1.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κρατούνται στην περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας όπου διεξάγεται η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, οι περισσότεροι ξένοι τζιχαντιστές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της Βορειοανατολικής Συρίας αναγκάστηκε να κλείσει, αφού τα περισσότερα μέλη του προσωπικού του έφυγαν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF). Καθώς ήταν το μοναδικό στην περιοχή, το δημόσιο νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ διαδραμάτιζε κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων της πόλης και των γύρω περιοχών.

Έτσι κι αλλιώς, εξαιτίας της τουρκικής επιχείρησης στη Βορειοανατολική Συρία έχουν εκτοπιστεί ήδη περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι από τις πόλεις Ρας αλ Άιν και Ταλ Άμπιαντ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το οποίο παρέχει βοήθεια σε περίπου 650.000 ανθρώπους στη Συρία.

Την Παρασκευή βρέθηκε στην Τουρκία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και είχε συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ έκανε δηλώσεις στήριξης της Τουρκίας – κάτι που ήθελε στη συγκεκριμένη χρονική να ακούσει η Άγκυρα.

Η διγλωσσία της Ουάσιγκτον

Την ίδια ώρα, γίνονται κινήσεις τις ΗΠΑ για να επιτευχθεί εκεχειρία στο μέτωπο της Συρίας.

Πάντως, «δύσκολο να ερμηνευθεί η στάση του Αμερικανού προέδρου επί του θέματος», μετέδωσε ο ανταποκριτής του Open Tv Μιχάλης Ιγνατίου, από τη Νέα Υόρκη.

O ίδιος σημείωσε πως την αντίθεσή των Ηνωμένων Πολιτειών στις «απαράδεκτες ενέργειες» της Τουρκίας και τον κίνδυνο επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μάρκ Έσπερ στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου Τζόναθαν Ρ. Χόφμαν. Η δήλωση του κ. Χόφμαν έχει ως εξής: «Χθες, ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, μίλησαν τηλεφωνικά και συζήτησαν την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία.

Ο υπουργός Έσπερ κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στις ασυντόνιστες ενέργειες της Τουρκίας, καθώς θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειώσει ο συνασπισμός για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους (σ.σ.: Defeat-ISIS). Ενώ ο υπουργός (σ.σ.: Μαρκ Έσπερ) επιβεβαίωσε ότι εκτιμούμε τη στρατηγική μας διμερή σχέση, αυτή η εισβολή εγκυμονεί σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία. Ο Μαρκ Έσπερ επανέλαβε επίσης την έντονη ανησυχία του ότι, παρά τα μέτρα προστασίας των δυνάμεων των ΗΠΑ, οι ενέργειες της Τουρκίας θα μπορούσαν να βλάψουν το προσωπικό των ΗΠΑ στη Συρία.

Στο πλαίσιο της έκκλησης, ο υπουργός Έσπερ ενθάρρυνε έντονα την Τουρκία να διακόψει τις ενέργειές της στη βορειοανατολική Συρία, προκειμένου να αυξηθεί η πιθανότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και οι εταίροι μας να βρουν έναν κοινό τρόπο αποδυνάμωσης της κατάστασης πριν γίνει ανεπανόρθωτη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε την Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την εισβολή της Τουρκίας στο βορειοανατολικό τμήμα της επικράτειας της Συρίας, αλλά τα κράτη μέλη του δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ως προς τα επόμενα βήματα. Οι προσδοκίες να υπάρξει διεθνής παρέμβαση ήταν ούτως ή άλλως λιγοστές πριν από τη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη: το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, παραμένει βαθιά διχασμένο επί χρόνια όσον αφορά τη Συρία κι ευρύτερα τη Μέση Ανατολή. Πληροφορίες του δημοσιογράφου αναφέρουν ότι διπλωμάτες πιστεύουν ότι υπήρξε «συμμαχία» των ΗΠΑ και της Ρωσίας να μην περάσει το ευρωπαϊκό σχέδιο καταδίκης της Τουρκίας. Η Μόσχα με τις παλινωδίες της εξυπηρέτησε την Άγκυρα και η Αμερική κατέθεσε δικό της, όχι καταδικαστικό, σχέδιο απόφασης.

Ερντογάν: Δεν πολεμάμε τους Κούρδους

Τις εργασίες συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη με θέμα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, παρακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος. O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου, με την ομιλία του να επικεντρώνεται στο μεγάλο θέμα των ημερών, την εισβολή στη βόρεια Συρία.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ερντογάν είπε πως «οι επιθέσεις μας στη Συρία, δεν είναι μάχη κατά των Κούρδων, αλλά εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων».

Επιπλέον, πρόσθεσε πως «οι αντιτρομοκρατικές μας επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία, δεν στοχεύουν ποτέ στην εδαφική ακεραιότητα ή στην κυριαρχία των χωρών αυτών».

Συρίατουρκική εισβολή