Κόσμος|12.10.2019 01:35

Συρία: «Δεν χτυπήσαμε αμερικανικό φυλάκιο» υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας

Newsroom

Διάψευση ήρθε από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, αργά το βράδυ της Παρασκευής -όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open Tv, Μαρία Ζαχαράκη- ότι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν αμερικανικό φυλάκιο -κατά λάθος- μέσα στη Συρία. «Δεν επλήγη κανένα παρατηρητήριο των ΗΠΑ. Είχαν ληφθεί καθε ειδους μέτρα ώστε να μην κινδυνεύσει η αμερικανική βάση, πολύ πριν συμβεί ο βομβαρδισμός», σημείωσαν οι Τούρκοι στις σχετικές δηλώσεις.

Νωρίτερα, ότι η Τουρκία βομβάρδισε κατά λάθος ένα στρατιωτικό τμήμα των Ειδικών Δυνάμεων των Η.Π.Α. στη Συρία, υποστήριξε το Nesweek, επικαλούμενο πηγές Κούρδων και Πενταγώνου οι οποίες -σύμφωνα με τους Τούρκους- ήταν λανθασμένες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τουρκική επίθεση έγινε με πυροβολικό στη βόρεια Συρία στις περιοχές όπου δρουν οι Κούρδοι, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τράμπ στον Τούρκο ομόλογό του ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από ορισμένες θέσεις στην περιοχή.

Το Newsweek ανέφερε πληροφορίες που συνέλλεξε μέσω ενός ιρακινού Κούρδου αξιωματούχου και ενός ανώτερου αξιωματικού του Πενταγώνου ότι οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ -που βρίσκονταν στον λόφο Mashtenour στην κουρδική πόλη Κομπάνι- υπέστησαν πυρά πυροβολικού από τις τουρκικές δυνάμεις που διεξήγαγαν τη λεγόμενη «Πηγή της Ειρήνης» ενάντια σε Κούρδους μαχητές, οι οποίοι θεωρούνται τρομοκράτες από την Τουρκία.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις πρέπει να γνωρίζουν τις θέσεις των ΗΠΑ και υπολόγισε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες ήταν μεταξύ 15-100.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός ήταν τόσο βαρύς που το προσωπικό των ΗΠΑ απομακρύνθηκε αμέσως μετά την παύση της επίθεσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν απειλεί με «πολύ σημαντικές» κυρώσεις την Άγκυρα

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε Αμερικανούς αξιωματούχους να καταρτίσουν ένα σχέδιο "πολύ σημαντικών νέων κυρώσεων" σε βάρος της Τουρκίας, μετά την επίθεση που έχει εξαπολύσει η 'Αγκυρα στη βόρεια Συρία εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής, δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Μνούτσιν πρόσθεσε ότι, επί του παρόντος, οι κυρώσεις δεν ενεργοποιούνται.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα επιτρέπει τη δυνητική εφαρμογή "πολύ σημαντικών νέων κυρώσεων" σε βάρος της Τουρκίας. "Ο Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να υπογράψει διάταγμα για να μεταπείσει την Τουρκία από οποιαδήποτε συνέχιση της στρατιωτικής της επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία", τόνισε χαρακτηριστικά ο Μνούτσιν.

"Πρόκειται για πολύ αυστηρές κυρώσεις. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε αλλά μπορούμε να εξουδετερώσουμε την τουρκική οικονομία, αν κριθεί αναγκαίο. Προειδοποιούμε τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και ότι μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις", είπε ο Μνούτσιν από τον Λευκό Οίκο. "Ο πρόεδρος θα τις χρησιμοποιήσει όταν κριθεί αναγκαίο".

Στο μεταξύ, αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open Tv Μαρία Ζαχαράκη. 10 άμαχοι Τούρκοι νεκροί σήμερα, συνολικά, από τις επιθέσεις με ρουκέτες των Κούρδων σε δύο συνοριακές πόλεις της Τουρκίας, το Σουρούτς (2 νεκροί) και το Νουσαϊμπίν (8 νεκροί και 35 τραυματίες). Πριν από λίγο, το βράδυ της Παρασκευής, έγινε γνωστός ο τραγικός απολογισμός της 3ης ημέρας της επιχείρησης. Άρα, μέχρι στιγμής, μαζί με τους 6 στο Ακτσάκαλε την πρώτη ημέρα, οι νεκροί Τούρκοι πολίτες ανέρχονται στους 16.

Επίσης, η Μόσχα μπλόκαρε σήμερα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το προσχέδιο, που συνέταξαν οι ΗΠΑ, μιας κοινής δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία αξιωνόταν από την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρεια Συρία, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές. Η Μόσχα εμπόδισε τη διαδικασία για την έγκριση του κειμένου, που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 22.30 ώρα Ελλάδας, αναφέρει μία από τις πηγές. Το προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο, στην αρχική εκδοχή του, ζητούσε από την Άγκυρα μονάχα να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματίας, παρά στα στρατιωτικά μέσα, τροποποιήθηκε, υιοθετώντας αυστηρότερο τόνο, έπεται από τις παρατηρήσεις κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

αμερικανικός στρατόςΤουρκίαΣυρία