Κόσμος|25.11.2018 08:42

Κόντε μετά τη συνάντηση με Γιούνκερ: Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο

Newsroom

Ο Τζουζέπε Κόντε και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζοβάνι Τρία, δείπνησαν στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Κατά τη διάρκεια του δείπνου οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα αίτια που οδήγησαν στην αντιπαράθεση της Ιταλίας με την Κομισιόν.

Ακόμη στο δείπνο συμμετείχαν τόσο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις όσο και ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

«Επαναλάβαμε ότι είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού. Πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο αυτό», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δείπνου. Παράλληλα ο κ. Κόντε «ελπίζει να αποφευχθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων».

Παράλληλα εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την έκβαση του δείπνου. «Δεν μιλήσαμε για τα συνολικά μεγέθη του προϋπολογισμού. Φυσικά δεν υπαναχώρησα σε ότι αφορά τις καθοριστικές μεταρρυθμίσεις μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Κόντε η γειτονική χώρα δεν διατρέχει κίνδυνο για να βιώσει κρίση αντίστοιχη με αυτή της Ελλάδας. «Η Ιταλία διαθέτει οικονομικούς δείκτες τόσο σταθερούς, που δεν τίθεται τέτοιο θέμα» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κόντε «δεν ήταν συνάντηση που οδήγησε σε λύση, αλλά το βήμα προόδου έγκειται στο ότι υπογραμμίσθηκε και πάλι η διάθεση για διάλογο» Τέλος πηγές της Κομισιόν σχολιάζοντας το δείπνο είπαν πως «οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, για να έρθουν πιο κοντά οι θέσεις των δυο πλευρών».

Ζαν Κλοντ ΌσβαλντΤζουζέπε Κόντε