Κόσμος|16.10.2019 21:40

Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία - Ο Ερντογάν πέταξε έξω τον Γερμανό ΥΠΕΞ

Newsroom

Εντολές έξω από το Μανμπίτζ περιμένει ο τουρκικός στρατός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του OPEN στην Τουρκία, Μαρίας Ζαχαράκη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω στην επίθεση στη Συρία. Μάλιστα, επιμένει: «Θα φτάσω έως 35 χιλιόμετρα βάθος μέσα στη Συρία». 

Την ίδια ώρα, ο ανταποκριτής του OPEN TV στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, σημειώνει ότι Μάικ Πενς και Μάικ Πομπέο θα αναχωρήσουν για την Αγκυρα, προκειμένου να συναντήσουν τον Τούρκο πρόεδρο το απόγευμα της Πέμπτης. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζητεί πιο αυστηρές κυρώσεις για την Τουρκία ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος κρατά μια πιο... περίεργη στάση.

Παρά την απόλυτη και αδιάλλακτη στάση που συνεχίζει να κρατά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι τελικά έχουν τον τρόπο να τον μεταπείσουν. Το σκληρό μήνυμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου, μεταφέρει ο Μάικ Πένς και ο οποίος θα προειδοποιήσει τον Τούρκο πρόεδρο ότι έρχονται σκληρότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ εάν δεν δεχτεί την συμφωνία που θα του προταθεί.

Πάντως, στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN, Μιχάλη Βαλασόπουλο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε για τερματισμό των στρατιωτικών επιθέσεων. «Σταμάτα τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία», είναι το μήνυμα της Μέρκελ στον Ερντογάν. Την ίδια ώρα, στη Γερμανία έχουν προκαλέσει σοκ τα απαξιωτικά σχόλια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μαας. «Εξευτελίζει τον υπουργό μας γράφουν τα περισσότερα γερμανικά media», αναφέρει ο ανταποκριτής του OPEN.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ο Ερντογάν λέει για τον Γερμανό ΥΠΕΞ: «Είναι ένας άνθρωπος που δεν ξέρει τα όριά του. Ο Μας είναι ένας υπερόπτης. Ήρθε εδώ και μου μίλησε για το εμπάργκο. Του είπα "εσύ θα χάσεις, όχι εγώ με το εμπάργκο". Είναι ένας άσχετος από πολιτική. "Πώς έρχεσαι εδώ;", του είπα "και μου μιλάς έτσι;". "Δεν μου πουλάς όπλα; Τελειώσαμε. Γεια σου" Και σχεδόν τον πέταξε έξω από το γραφείο του». Γι΄αυτό και τα γερμανικά ΜΜΕ τονίζουν ότι: «Δεν μπορούμε να χαϊδεύουμε τα αυτιά του Ερντογάν» και ζητούν πιο αυστηρά μέτρα κατά της Τουρκίας. 

Γκράχαμ: Ο Τραμπ θα βάψει τα χέρια του με αίμα εάν εγκαταλείψει τους Κούρδους

Ευθεία επίθεση στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο σύμμαχος του γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, για την στάση του απέναντι στους Κούρδους και την τουρκική εισβολή στη χώρα.

Όπως είπε, ο Τραμπ θα βάψει τα χέρια του με αίμα εάν εγκαταλείψει τους Κούρδους.

Σημείωσε μάλιστα τον κίνδυνο ανασύστασης του Ισλαμικού Κράτους που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο Αμερικανών σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Οι δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ σχετικά με την εισβολή της Τουρκίας, ότι δεν τον απασχολούν, υπονομεύουν πλήρως τον Αντιπρόεδρο Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών και την ικανότητά τους να τερματίσουν τη σύγκρουση. Ανησυχώ ότι δεν θα έχουμε συμμάχους στο μέλλον εναντίον του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) θα επανεμφανιστεί και η άνοδος του Ιράν στη Συρία θα γίνει εφιάλτης για το Ισραήλ. Ωστόσο, πιστεύω ακράδαντα ότι εάν ο Πρόεδρος Τράμπ συνεχίσει να κάνει τέτοιες δηλώσεις, αυτή θα είναι μια καταστροφή χειρότερη από την απόφαση του Προέδρου Ομπάμα να εγκαταλείψει το Ιράκ

Νομοσχέδιο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας

Οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σχεδιάζουν να καταθέσουν σήμερα νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας ως απάντηση στην εισβολή της Άγκυρας στη Συρία, δήλωσε σε δημοσιογράφους η βουλευτής Λιζ Τσέινι.

Παρόλο που οι Ρεπουμπλικανοί δεν ελέγχουν την Βουλή, το μέτρο συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να ψηφιστεί, με μέλη και των δύο κομμάτων να καταδικάζουν την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας.

Στην Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ ζήτησε σήμερα από την Βουλή να εγκρίνει γρήγορα το ψήφισμα και από την Γερουσία να το επεξεργαστεί αμέσως.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αύξησε τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα από την Άγκυρα και ανέστειλε μια σημαντική διμερή εμπορική συμφωνία.

Ωστόσο πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές υποστηρίζουν ότι η απάντηση των ΗΠΑ πρέπει να είναι αυστηρότερη.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝτόναλντ ΤραμπΆνγκελα Μέρκελτουρκική εισβολήπόλεμος στη Συρία