Κόσμος|16.10.2019 20:36

Ζάεφ μετά το «μπλόκο» της ΕΕ: Ανησυχία για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Μαρία Ψαρά

Ανησυχία για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε περίπτωση που οι ηγέτες δεν στείλουν ένα θετικό μήνυμα στα Δυτικά Βαλκάνια εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Μία μέρα μετά το ξεκάθαρο όχι των υπουργών Εξωτερικών των 28 κρατών μελών και μία μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής που θα συζητήσει το θέμα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός βρέθηκε στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τους Προέδρους της Κομισιόν Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ, όπως και με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Χαν.

«Θα υπάρξουν υψηλά επίπεδα απογοήτευσης μεταξύ των πολιτών και των βουλευτών που υποστήριξαν την εφαρμογή της Συνθήκης Πρεσπών. Ας μην ξεχνάμε ότι η εφαρμογή της Συνθήκης Πρεσπών συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. «Θέλω να προειδοποιήσω με καλή πίστη ότι εάν δεν δοθεί η αναμενόμενη και αληθινά θετική απόφαση, τότε μπορεί να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εμπιστοσύνη των πολιτών μας στην Ένωση», προειδοποίησε.

«Αυτό σίγουρα θα τονώσει τις συντηρητικές δυνάμεις στη χώρα και θα ενισχύσει το ενδιαφέρον των τρίτων στην περιοχή. Εάν η ΕΕ παρουσιάσει έλλειψη ή αδυναμία για τα Δυτικά Βαλκάνια, τότε κάποιοι άλλοι θα καλύψουν το κενό», τόνισε.

Μιλώντας εμφανώς με συναισθηματική ένταση, ο Ζόραν Ζάεφ είπε απευθυνόμενους στους Ευρωπαίους ηγέτες: «Μη σβήνετε τα αστέρια που φτάνουμε (σ.σ. εννοεί τα αστέρια –σύμβολο της ΕΕ), μην γίνετε εμπόδιο μας, να είστε οι ήρωές μας. Ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι ο μόνος δρόμος μας».

Ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα και ο λαός του αναμένουν την θετική απάντηση από τον περασμένο Ιούνιο και σημείωσε: «Μετά από δέκα θετικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα αισιόδοξα συμπεράσματα του Συμβουλίου (το 2018 και το 2019) και όλα τα επιβεβαιωμένα αποτελέσματα και μεταρρυθμίσεις μας στην ευρωπαϊκή πορεία - αφού όλα όσα κάναμε, η κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο, όλα τα θεσμικά όργανα, εγώ ως πρωθυπουργός, ο λαός μου - είμαστε σίγουροι και πεπεισμένοι, όπως ποτέ πριν, ότι πρέπει να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις - αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε τόσο πολιτικά όσο και θεσμικά προετοιμασμένοι. Και οι πολίτες μας είναι περισσότερο από έτοιμοι. Έχουμε εργαστεί σκληρά και είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά και να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις της διαδικασίας». Τόνισε ότι το μόνο καλό μέλλον για τα Βαλκάνια είναι προς την ΕΕ.

Τόνισε ότι οι φάκελοι Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι. «Είμαστε βέβαιοι ότι και οι δύο διαδικασίες μπορούν και πρέπει να πάνε παράλληλα. Η μεθοδολογία μπορεί να αναπτυχθεί και να εφαρμοστεί και αυτό δεν εμποδίζει τη Βόρεια Μακεδονία να λάβει μια θετική απόφαση τώρα και αμέσως να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Χρειαζόμαστε μια θετική απόφαση τώρα και αμέσως», είπε.

Ζόραν ΖάεφΒόρεια ΜακεδονίαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΣυμφωνία των Πρεσπών