Κόσμος|17.10.2019 12:35

Σύνοδος Κορυφής: Brexit, Τουρκία και προϋπολογισμός της Ε.Ε. στο τραπέζι

Μαρία Ψαρά

«Κείμενο συμφωνίας μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της Κομισιόν δεν έχουμε λάβει. Όμως με το Brexit πρέπει να περιμένει κανείς το αναπάντεχο», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο ίδιος δεν θέλησε να προσδιορίσει το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, ούτε αν οι διαρροές για τον ΦΠΑ στη νήσο Ιρλανδία ευσταθούν. «Περιμένουμε ακόμα. Όλα μπορεί να συμβούν. Ακόμη και μία έκτακτη Σύνοδος ως το τέλος Οκτωβρίου» είπε.

Στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στους 27 ηγέτες των κρατών μελών για τις θέσεις του Λονδίνου. Όμως την ίδια ώρα, από την άλλη πλευρά του ίδιου δρόμου, στο κτίριο της Κομισιόν, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

«Όλοι οι ηγέτες εμπιστεύονται τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε το ενδεχόμενο παράτασης θα είναι και αυτό στο τραπέζι», επανέλαβε ο αξιωματούχος.

Για τα πρακτικά θέματα της επικύρωσης της συμφωνίας που ενδεχομένως θα προκύψει για το Brexit θα ενημερώσει τους ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σασόλι, που για πρώτη φορά θα συμμετέχει σε Σύνοδο Κορυφής μετά την εκλογή του.

Τουρκία

Στη συνέχεια, ο Μπόρις Τζόνσον θα αποχωρήσει και οι 27 ηγέτες θα συζητήσουν για το θέμα της Τουρκίας. «Η ΕΕ έχει ήδη ξεκάθαρη θέση για τη Συρία και την παράνομη δραστηριότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου. Υπάρχουν τα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα, τα οποία προέκυψαν σε στενή συνεργασία με τους ηγέτες. Τώρα, οι ηγέτες θα συζητήσουν και θα πουν αν θέλουν να προσθέσουν κάτι σε αυτά. Πάντως η αίσθησή μου είναι ότι θα αναπαραχθούν τα συμπεράσματα, στο πνεύμα του κειμένου των ΥΠΕΞ», είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Και το θέμα της μετανάστευσης θα αποτελέσει μέρος της κουβέντας, όπως ενημέρωσε, στο πλαίσιο της στρατηγικής συμμαχίας της ΕΕ με την Τουρκία.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης το θέμα της διεύρυνσης μετά το ηχηρό όχι των υπουργών στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. «Οι ηγέτες θα υιοθετούσαν τα συμπεράσματα των υπουργών, αλλά δεν υιοθετήθηκε κανένα συμπέρασμα. Οπότε ο Πρόεδρος Τουσκ αποφάσισε να το προσθέσει στην ατζέντα της Συνόδου. Δεν ήταν όλες οι χώρες χαρούμενες γι’ αυτό, αλλά έπρεπε γιατί είναι θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Κομισιόν προτείνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων και ο Τουσκ επιμένει ότι αν δεν ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις θα είναι λάθος. Το θέμα είναι πώς θα φτάσουμε σε ένα κοινό βήμα των 27 για το θέμα» είπε ο ειδικός.

Μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός

Κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου, οι ηγέτες θα συζητήσουν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. «Η φινλανδική προεδρία θα παρουσιάσει τις προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι και οι οποίες είχαν συναντήσει εμπόδια. Οι διαφορές ακόμη υπάρχουν, αλλά θα συζητήσουν το σύνολο του προϋπολογισμού, τις βασικές περιοχές πολιτικής (συνοχή, αγροτική πολιτική κ.λπ.), καθώς και το ενδεχόμενο η χρηματοδότηση να εξαρτηθεί από κράτος Δικαίου στα κράτη-μέλη. Τον Δεκέμβριο θα γίνει μεγαλύτερη συζήτηση με προσπάθεια συμφωνίας», εξήγησε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Τέλος, η επόμενη πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα παραστεί σε όλες τις διαδικασίες της Συνόδου, θα παρουσιάσει στους ηγέτες τις προτεραιότητες της επόμενης Κομισιόν. Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης θέματα της στρατηγικής ατζέντας της ΕΕ.

BrexitΕυρωπαϊκή Ένωσηκυπριακή ΑΟΖΣύνοδος Κορυφής