Κόσμος|17.10.2019 16:29

Τσαβούσογλου: Δεν είναι σίγουρο το ταξίδι Ερντογάν στις ΗΠΑ αν υπάρξουν κυρώσεις

Μαρία Ζαχαράκη

Δεν θα έχει κανένα νόημα να ταξιδέψει στις ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος, αν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή την οικογένειά του, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο BBC.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα έχει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού και πως αν η Ρωσία, με τη συνδρομή του συριακού στρατού, απομακρύνει τους Κούρδους του YPG από την περιοχή, η Τουρκία δεν θα ταχθεί εναντίον. 

Για τις πόλεις Ρας αλ-Αΐν και Τελ Αμπιάντ ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «οι δύο μεγάλες αυτές πόλεις καθαρίστηκαν», τονίζοντας ότι η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης «δεν είναι εθνοκάθαρση, είναι επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας. Αυτή δεν είναι μια προσπάθεια για δημογραφική αλλοίωση της περιοχής. Τη δημογραφική αλλαγή την έκανε το YPG/PKK. Πρέπει να γίνει έρευνα. Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι πολύ ευαίσθητος σε αυτό το θέμα» ανέφερε.

Όσον αφορά στους τζιχαντιστές, ο Τούρκος υπουργός απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία απελευθέρωσε τα στελέχη του αυτό-αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονταν στις φυλακές. «Κατά την επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" δεν βρέθηκε ούτε ένα μέλος από τα 1.000 στελέχη του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονταν στις φυλακές. Επειδή το ΡΚΚ/PYD τους άφησε ελεύθερους, δεν είναι δική μας ευθύνη» ανέφερε.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΜεβλούτ Τσαβούσογλου