Κόσμος|17.10.2019 18:55

Το «παγωμένο» βλέμμα Πενς - Ερντογάν στη συνάντησή τους στην Άγκυρα (pics)

Newsroom

Ολοκληρώθηκε η σχεδόν δίωρη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, που έγινε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των δύο ανδρών ξεκίνησε στις 15:40 και έληξε 1 ώρα και 40 λεπτά αργότερα. Ακολούθησαν συζητήσεις τουρκικών και αμερικανικών αντιπροσωπειών.

Δεν υπήρξε επίσημο ανακοινωθέν έπειτα το πέρας της συνάντησης. Ο Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δεν έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη της συνάντησης με τον Ερντογάν, ωστόσο ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters πως πιθανότατα διαβίβασαν τις ίδες απαιτήσεις που έχει διατυπώσει τις τελευταίες μέρες η Ουάσινγκτον αναφορικά με την τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του Associated Press τα βλέμματα των δύο ανδρών είναι «κρύα».

Μάλιστα η παρουσία Πενς στην τουρκική πρωτεύουσα έρχεται μόλις μία μέρα μετά την αποκάλυψη της επιστολής που έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (σ.σ. ο πρόεδρος των ΗΠΑ του έλεγε να μην κάνει τον σκληρό και να μην γίνεται ανόητος), αλλά και τον σάλο μετά την αποκάλυψη ότι ο τελευταίος πέταξε στα σκουπίδια την επιστολή του πρώτου.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη αρχικά κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε να δει τόσο τον Αμερικανό αντιπρόεδρο όσο και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, και πως θα συναντούσε μόνο τον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο λίγη ώρα μετά ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχτρετίν Αλτούν ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα γινόταν κανονικά.

Δείτε τις φωτογραφίες του Associated Press

Μπασάρ Αλ Άσαντ: Θα απαντήσουμε στην τουρκική εισβολή «με όλα τα νόμιμα μέσα»

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλίξη η κατ' ιδίαν συνάντηση Ερντογάν - Πενς στην Άγκυρα ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα απαντήσει στην τουρκική επιθετικότητα σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειάς της με όλα τα «νόμιμα μέσα» που διαθέτει. Οι δηλώσεις του Σύρου προέδρου έρχονται μετά την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων για τη στήριξη των κουρδικών δυνάμεων, που βρίσκονται στο στόχαστρο της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη βόρεια Συρία.

Καταγγέλλοντας την «επιθετικότητα» της Τουρκίας, ο Άσαντ υποσχέθηκε ότι η Συρία «θα απαντήσει σε αυτήν και θα την αντιμετωπίσει, σε κάθε μορφή της, σε οποιαδήποτε περιοχή της συριακής επικράτειας και με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα», σύμφωνα με δηλώσεις του Σύρου προέδρου, που μεταδόθηκαν από τους λογαριασμούς της προεδρίας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά την ανάπτυξη των κυβερνητικών στρατευμάτων σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της Συρίας έπειτα από την έκκληση των αρχών της κουρδικής μειονότητας, η οποία στοχοθετείται, από την 9η Οκτωβρίου, από τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ υπογράμμισε ότι η Συρία απάντησε «στην θρασεία εισβολή» της Τουρκίας «σε πολλές περιοχές, πλήττοντας τους στρατιώτες της και τους τρομοκράτες της».

ΣυρίαΜαικ ΠενςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία