Κόσμος|17.10.2019 20:18

Brexit: Θετική η ανταπόκριση των ηγετών στη νέα συμφωνία

Μαρία Ψαρά

«Υπερασπιστήκαμε τη νέα εκδοχή της συμφωνίας γιατί καταρχάς την έκανε αποδεκτή η Ιρλανδία και εμείς στηρίζουμε απολύτως το Δουβλίνο. Επίσης, στηρίζεται από την Κομισιόν και αυτό μας δίνει τη σιγουριά ότι η συμφωνία είναι καλή για τους Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Τώρα περιμένουμε την ψήφο στα δύο Κοινοβούλια», είπε, εννοώντας την Βουλή των Κοινοτήτων και το Ευρωκοινοβούλιο.

«Είμαι χαρούμενος που υπάρχει η συμφωνία αλλά λυπημένος που θα γίνει το Brexit», είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Η Συμφωνία είναι ένα νομικό κείμενο που προσφέρει ασφάλεια στα προβλήματα που δημιουργεί το Brexit. Προστατεύει τους πολίτες, την ειρήνη και την σταθεροποίηση της νήσου Ιρλανδίας. Οι Ευρωπαίοι  στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι Βρετανοί στην ΕΕ μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους», συμπλήρωσε.

«Τώρα χρειάζεται η συμφωνία να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια πριν από το τέλος Οκτωβρίου. Και τότε θα αρχίσει η δουλειά για τη νέα σχέση μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ.

«Όταν τα κράτη μέλη συνεργάζονται και ομονοούν έχουμε πάντα καλά αποτελέσματα, είναι μια ισχυρή θετική δύναμη», είπε ο Λίο Βαράντκαρ, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας. «Θα υπάρχει πάντα χώρος για το Ηνωμένο Βασίλειο αν θελήσει να επιστρέψει», είπε.

«Νιώθω θλίψη γιατί στην καρδιά μου θα είμαι πάντα οπαδός της παραμονής. Και εύχομαι οι φίλοι μας οι Βρετανοί να θελήσουν να επιστρέψουν μια μέρα», κατέληξε ο Πρόεδρος Τουσκ.

Ζαν Κλοντ ΓιούνκερBrexitΒρετανίαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΜισέλ ΜπαρνιέΝτόναλντ Τουσκσυμφωνία