Κόσμος|17.10.2019 22:16

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι - Τσαβούσογλου: Πήραμε αυτό που θέλαμε

Μαρία Ζαχαράκη

«Στις σημερινές διαπραγματεύσεις πήραμε αυτό που θέλαμε χάρη στη συνετή ηγεσία του προέδρου μας», δήλωσε πανηγυρικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τις επαφές με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, και τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τη συλλογή όλων των βαρέων όπλων των Κούρδων του YPG και για την καταστροφή των θέσεων και των οχυρών τους. «Θα διακόψουμε τη διεξαγωγή της επιχείρησης Πηγή της Ειρήνης, προκειμένου να αποσυρθεί το PKK/YPG μέσα σε 120 ώρες. Αυτό δεν είναι εκεχειρία. Αλλά μετά την αποχώρηση των τρομοκρατικών στοιχείων, θα εξετάσουμε και το θέμα της αναστολής της επιχείρησης».

«Η Τουρκία εξουδετέρωσε πάνω από 4 χιλιάδες τζιχαντιστές»

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ισχυρίστηκε ότι η χώρα του διεξήγαγε έναν αποφασιστικό αγώνα κατά των τζιχαντιστών. «Η Τουρκία εξουδετέρωσε 3 χιλιάδες στη Συρία και μαζί με το Ιράκ σύνολο πάνω από 4 χιλιάδες τζιχαντιστές-τρομοκράτες», δήλωσε. Δίνοντας λεπτομέρειες σχετικά με την απόσυρση των Κούρδων της Συρίας, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «δεν αρκεί μόνο η απόσυρση των Κούρδων του YPG, ούτε να πάρετε τα όπλα από τα χέρια τους, αλλά και να αχρηστευτούν όλες οι θέσεις και τα οχυρά τους».

Ο όρος της Άγκυρας, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι ότι: «Ανατολικά του Ευφράτη στα 20 μίλια, δηλαδή 32 χιλιόμετρα, βάθος και μέχρι τα σύνορα του Ιράκ 444 χιλιόμετρα μήκος δεν πρέπει να μείνει κανένας τρομοκράτης και ολόκληρη η περιοχή να ανακηρυχθεί σε ζώνη ασφαλείας. Αυτό είναι σημαντικό για την ασφάλειά μας», είπε για να προσθέσει ότι κατά τη διάρκεια της απόσυρσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προχωρήσουν σε πρόσθετες κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, ανέφερε επίσης ότι με τις επιχειρήσεις Ασπίδα του Ευφράτη και Κλάδος Ελαίας κατάφεραν να καθαρίσουν τις περιοχές εκείνες και να επιστρέψουν στα σπίτια τους περισσότεροι από 365 χιλιάδες Σύροι. «Για το Κομπάνι ή ο,τιδήποτε άλλο δεν δεσμευτήκαμε. Όπως είπε ο Πενς, δεν είπαμε ότι δεν θα μπούμε εκεί».

«Διακοπή δεν σημαίνει απόσυρση των δυνάμεών μας»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διευκρίνισε επίσης ότι «η διακοπή αυτή τώρα των εχθροπραξιών δεν σημαίνει και απόσυρση του στρατού μας και των δυνάμεών μας από εκεί. Εμείς εκεί θα είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιστολή Τραμπ: Δεν θα πέσουμε στο επίπεδό τους

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας την επιστολή Τραμπ προς τον Ερντογάν, είπε ότι «εμείς πότε ξεκινήσαμε την επιχείρησή μας; Στις 9 του μήνα. Επομένως την απάντησή μας τη δώσαμε στο πεδίο των μαχών». Σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής ανέφερε ότι «ο πρόεδρός μας δεν θα έπεφτε σε τέτοιο επίπεδο, ούτε πρόκειται πέσει».

Αναφορικά με την επιστροφή των προσφύγων της Συρίας στα σπίτια τους, είπε ότι προσπαθούν να διευθετήσουν το θέμα της ζώνης ασφαλείας με τις ΗΠΑ για ένα μέρος αυτής και με τη Ρωσία για ένα άλλο. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί στήριξη για να επιστρέψουν σε πρώτο στάδιο 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και σε δεύτερο στάδιο 2 εκατομμύρια. Ανέφερε πάντως ότι δεν γνωρίζει αν η Ρωσία μπορεί να δώσει εγγυήσεις για το θέμα αυτό, αλλά αυτός είναι και ο λόγος που την Τρίτη θα γίνει η συνάντηση στο Σότσι. Για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ουάσιγκτον στις 13 Νοεμβρίου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ ισχύει ακόμη.

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΣυρίαΤουρκία