Κόσμος|18.10.2019 13:24

Γη: Ένας πλανήτης όπως πολλοί άλλοι στο Σύμπαν - Τι λένε οι επιστήμονες

Newsroom

Είναι ο πλανήτης Γη μοναδικός στο Σύμπαν; Όχι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, και άλλοι εξωπλανήτες φαίνεται να παρουσιάζουν παρόμοια σύσταση. Όπως διατυπώνεται σε σχετικές γεωχημικές αναλύσεις σε απομεινάρια διαλυμένων πλανητών, υπάρχουν κόσμοι που μοιάζουν πάρα πολύ με τον δικό μας.

Οι αστροφυσικοί που διεξήγαγαν αυτές τις μελέτες ερεύνησαν έξι λευκούς νανοπλανήτες σε απόσταση από 200 έως 650 έτη φωτός από τη Γη, γύρω από τους οποίους υπάρχουν υπολείμματα πλανητών.

Οι έρευνες έδειξαν αποτελέσματα που παραπέμπουν σε ουράνια σώματα όπως ο Άρης και η Γη. Άρα, πλανήτες όπως ο δικός μας αφθονούν στο Σύμπαν. «Όσο περισσότερες ομοιότητες βρίσκουμε τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες η Γη να μην είναι ασυνήθιστη. Και όσους περισσότερους πλανήτες σαν τη Γη ανακαλύπτουμε, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες εύρεσης ζωής, όπως τουλάχιστον εμείς την καταλαβαίνουμε» δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», Έντουαρντ Γιανγκ.

Στο παρελθόν, άλλες μελέτες κατέδειξαν πως οι περισσότεροι βραχώδεις πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα σχηματίστηκαν ενώ υπήρχε μεγάλη ποσότητα οξυγόνου γύρω τους, λόγω υψηλού βαθμού οξείδωσης.

Σύμφωνα με τη Wikipedia, με τον όρο λευκός νάνος (white dwarf) χαρακτηρίζεται το υπόλειμμα του πυρήνα ενός αστέρα μικρής ή μεσαίας μάζας που απομένει μετά τον θάνατο του αστέρα αυτού. Οι λευκοί νάνοι είναι το ένα από τα τρία είδη «αστρικών πτωμάτων» (τα άλλα δύο είναι οι αστέρες νετρονίων και οι μαύρες τρύπες). Ο Ήλιος μας θα μετατραπεί (για την ακρίβεια τα εσωτερικά του στρώματα) σε ένα λευκό νάνο σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι λευκοί νάνοι είναι πυκνοί (ένα κουταλάκι της ύλης τους έχει βάρος πέντε τόνους), δημιουργώντας ένα ισχυρό βαρυτικό πεδίο. Γύρω από αυτά τα άστρα κινούνται αέρια μαζί με βαριά χημικά στοιχεία, όπως πυρίτιο, μαγνήσιο, σίδηρο, άνθρακα, άζωτο, οξυγόνο, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα προέρχονται από πρώην εξωπλανήτες.

Το φως αυτών των άστρων διασχίζει τις «ατμόσφαιρές» τους και φθάνει έως τη Γη, περιέχοντας πολύτιμα στοιχεία, από τα οποία εξάγονται συμπεράσματα για τη σύσταση των πλανητών που κάποτε υπήρχαν.

πλανήτης Γηεπιστήμονεςεξωπλανήτηςαστροφυσικη