Κόσμος|18.10.2019 19:41

Brexit: Περιπλέκεται το σκηνικό ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας

Newsroom

Καθώς η αγωνία κορυφώνεται σχετικά με το Brexit και την αυριανή ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων για την έγκριση της νέα συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια τροπολογία που έχει εγκριθεί και θα τεθεί αύριο σε ψηφοφορία έρχεται να περιπλέξει εκ νέου του πράγματα για τον Τζόνσον.

Πιο συγκεκριμένα η τροπολογία που φέρει την υπογραφή του Σερ Όλιβερ Λέτγουιν πρώην υπουργού των Τόρις και πλέον διαγραμμένου από το κόμμα του (ένας από τους 21 βουλευτές που διέγραψε ο Τζόνσον τον προηγούμενο μήνα), η οποία στην ουσία μεταθέτει το βάρος της απόφασης της Βουλής όχι στην ψηφοφορία για την έγκριση της Συμφωνίας, αλλά στις ψηφοφορίες για τους εφαρμοστικούς νόμους και αναγκάζει τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει άμεσα παράταση της ημερομηνίας του Brexit (όπως είναι αναγκασμένος να κάνει αν δεν περάσει η συμφωνία του από την Βουλή αύριο με βάση το νόμο Μπεν) μεταθέτοντας την έγκριση της συμφωνίας μετά την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων της συμφωνίας. 

Ο στόχος του Λέτγουιν είναι να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει αρκετός χρόνος για την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων και η χώρα δεν θα κινδυνεύσει να βρεθεί εκτός Ε.Ε. χωρίς η νομοθεσία για το Brexit να έχει γίνει και οριστικά και αμετάκλητα νόμος του κράτους.

Σημειώνεται ότι την τροπολογία αυτή ξεκαθάρισαν ότι θα στηρίξουν και οι Εργατικοί και έτσι είναι πιθανό όντως αυτή να υπερψηφιστεί. Είναι προφανές πως αν περάσει ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για τον Τζόνσον καθώς με αυτό τον τρόπο δημιουργείται νέος πολιτικός χρόνος που θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξελίξεις εις βάρος του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και εν τέλει του Brexit. 

Brexit