Κόσμος|01.12.2018 22:45

Je suis #GiletsJaunes: Θα ρίξουν τον Μακρόν τα «Κίτρινα γιλέκα»; (vids)

Σπύρος Σεραφείμ

Στη Γαλλία, στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης, οι απεργίες διαρκείας -οι οποίες, κάποιες φορές, συνοδεύονται και με βίαιο τρόπο, βλέπε οδοφράγματα και φωτιές- αποτελούν ένα σύνηθες φαινόμενο. Αυτές οι κινητοποιήσεις, όμως, εκπορεύονται από την αντιπολίτευση ή φέρουν επάνω τους ανεξίτηλη τη στάμπα του συνδικαλισμού των συνδικάτων.

Εν προκειμένω, όμως, το νέο κίνημα διαμαρτυρίας από τα «Κίτρινα γιλέκα» (“Gilets Jaunes”) -εκτιμάται ότι αριθμεί, περίπου, 290.00 άτομα- το οποίο δρα, κυρίως, με επίκεντρο την πόλη του Φωτός, ξεπήδησε -στις αρχές Νοεμβρίου 2018- αυτόνομο και θέριεψε με τα “likes” των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα των κινητοποιήσεων είναι η Ζακλίν Μουρό.

Σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook, στις 18 Οκτωβρίου, η 51χρονη έκανε λόγο για «κυνήγι των οδηγών Ι.Χ.», επικρίνοντας σφόδρα τον πρόεδρο Μακρόν για τον σχεδιαζόμενο οικολογικό φόρο σε ντίζελ και βενζίνη. Έκτοτε η Μουρό είναι μια εκ των πρωταγωνιστών των «Κίτρινων γιλέκων».

Οι διαδηλωτές αυτοί πήραν το όνομα «Κίτρινα γιλέκα» από το χρώμα των γιλέκων που είναι υποχρεωμένοι να έχουν οι οδηγοί στα οχήματά τους σε περίπτωση ανάγκης.

Η ανάγκη -μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες- έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλους για να ενώσουν τις φωνές τους στις διαμαρτυρίες για τις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ οι οποίες έχουν πάρει την ανιούσα - μέσα σ’ έναν χρόνο αύξηση +23% για το ντίζελ, +15% για την αμόλυβδη βενζίνη. Σχεδόν κάθε σχετική διαδήλωση δεν δηλώνεται στις Αρχές και έτσι ουδείς αρμόδιος γνωρίζει -επίσημα- το σημείο της συγκέντρωσης, αλλά ούτε και τον -κατά προσέγγιση- αριθμό των ανθρώπων που θα συμμετάσχουν. Επειδή, όμως, αυτές οι συγκεντρώσεις διοργανώνονται μέσω των social media, οι Αρχές είναι κολλημένες στα timeline και περιμένουν, πάντα σε επιφυλακή, το επόμενο κάλεσμα των «Κίτρινων γιλέκων».

Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση Μακρόν επιστράτευσε χιλιάδες αστυνομικούς για να περιορίσει το κίνημα, το οποίο πραγματοποίησε νέο κύμα διαδηλώσεων σε όλη τη Γαλλία. Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές -με βασικό σύνθημα το «Μακρόν, ψεύτη, παραιτήσου»- συγκεντρώθηκαν στα Ηλύσια Πεδία, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις που τους εμπόδισαν να πλησιάσουν στο προεδρικό μέγαρο, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού.

T

Σύμφωνα με αυτό που πόσταρε η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά, η οποία εργάζεται στη Γαλλία, «υπάρχουν καταγγελίες πως οι αστυνομικές δυνάμεις κοίταζαν μόνο τους κουκουλοφόρους ταραξίες να προκαλούν καταστροφές και έδερναν κι έριχναν δακρυγόνα σε κόσμο με κίτρινα γιλέκα». Μέχρι στιγμής, από αυτό το κύμα διαμαρτυρίας, δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί.

Τα περισσότερα γαλλικά μέσα ενημέρωσης παίρνουν θέση απέναντι σε αυτή τη μορφή κινητοποίησης -άλλα υπέρ και άλλα κατά- και προσπαθούν να κάνουν «ακτινογραφία» σε αυτό το κίνημα. Τα περισσότερα ΜΜΕ καταλήγουν ότι πρόκειται για μια αντίδραση των μικρομεσαίων Γάλλων, κυρίως από την επαρχία, οι οποίοι νιώθουν περιθωριοποιημένοι, ζουν -οριακά- πάνω από το κατώτατο όριο διαβίωσης και σε καμία περίπτωση δεν κάνουν μια καλή ζωή.

Σίγουρα, δεν χρειάζεται να έχει σπουδάσει κάποιος Κοινωνιολογία για να αντιληφθεί ότι αυτό το… φωσφορίζον κίνημα είναι, αν μη τι άλλο, πολυσυλλεκτικό, ενώνοντας διαφορετικούς ανθρώπους οι οποίοι, με αφορμή τα καύσιμα, διαμαρτύρονται για όλα όσα τους κάνουν τη ζωή δύσκολη στη Γαλλία. Και είναι πολλοί ακόμη εκείνοι οι οποίοι -προς το παρόν- κάθονται στον καναπέ και δεν έχουν βγει στους δρόμους να φωνάξουν, φορώντας κίτρινο γιλέκο, συμμετέχοντας σε αυτές τις κινητοποιήσεις. Οι οποίες, βάσει δημοσκοπήσεων, θεωρούνται «δικαιολογημένες» και «νόμιμες» από τα τρία τέταρτα των Γάλλων. Και, βασικά, υπό τις αξίες του ανθρωπισμού, ηθικές. Αρκεί να μην εμπλέκονται μαζί τους μπαχαλάκηδες και χαλά η αληθινή αγωνιστική μαγιά.

Μετά το πρώτο κύμα διαδηλώσεων ο πρωθυπουργός Φιλίπ είχε επισημάνει, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, πως η κυβέρνηση έλαβε μεν το μήνυμα, αλλά -τελικά- θα αυξήσει τους φόρους στα καύσιμα. Ο πρόεδρος Μακρόν σημείωσε, αντίστοιχα, πως «πάντα είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να αλλάζουν τις συνήθειές τους». Και εκτίμησε ότι «η Γαλλία θα αναπτύξει νέες μορφές συγκοινωνιών και θα στηρίξει τη μετάβαση των πολιτών σε φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα». Με άλλα λόγια; «Εντάξει, ακούμε αυτό που λέτε, αλλά όχι μόνο δεν υποχωρούμε, αλλά θα κάνουμε όλα εκείνα που υποσχεθήκαμε, προεκλογικά».

Ποιος θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει οικονομική αλλαγή πλεύσης από τη γαλλική κυβέρνηση, αφού οι πολίτες στους δρόμους θα αναγκάσουν τον πρόεδρο να αναθεωρήσει; Υπάρχουν πάρα πολλοί - και δεν φορούν, απαραίτητα, κίτρινα γιλέκα. Αλλά ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, πιάνοντας το μαζικό μήνυμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπόσχεται σκληρά μέτρα εναντίον «του απείθαρχου πλήθους».

Όμως, υπάρχουν και καλοί πολιτικοί, όπως ο υπουργός προϋπολογισμού της Γαλλίας, ο οποίος -για να δείξει ότι αντιλαμβάνεται την αγωνιστικότητα των «Κίτρινων γιλέκων»- απορεί με το πώς μπορούν να ζουν με 950€, μηνιαίως, αφού αυτό είναι αρκετά δύσκολο από τη στιγμή που ένα γεύμα για τέσσερα άτομα σε εστιατόριο κοστίζει τουλάχιστον 200€! Ένα υπέροχο παράδειγμα αλληλοκατανόησης, δεν νομίζετε; Θα μπορούσε να αναφέρει και τις τιμές των σπα, πόσο κοστίζει μια εβδομάδα σε ελβετικό θέρετρο για σκι. Ενώ, πάντα, μπορούν να φάνε και παντεσπάνι…

Πέραν των συγκεκριμένων αστειοτήτων, η σοβαρή τακτική της γαλλικής κυβέρνησης, για να διαλύσει τα «Κίτρινα γιλέκα», είναι η αποδόμησή τους με τη βοήθεια κάποιων ΜΜΕ, παρουσιάζοντας εικόνες βίας, ανομίας και αναρχίας στις γαλλικές πόλεις, κάθε φορά που πραγματοποιούν διαδήλωση, για να τρομάξουν οι «νοικοκυραίοι» και να πάρουν θέση κατά του κινήματος. Και κάπως έτσι να ξεκινήσει η σταδιακή αποσύνθεσή του. Σας φαίνεται τρελό αυτό το σχέδιο; Η ίδια τακτική, αναφορικά με τα φίλια -προς την κυβέρνηση- Μέσα Ενημέρωσης, είχε εφαρμοστεί με επιτυχία και στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους γαλλικούς σιδηροδρόμους.

Όπως φαίνεται, όμως, το «τρένο» που λέγεται «Kίτρινα γιλέκα» περνά στον επόμενο σταθμό του: έχουν ήδη ανανεώσει το ραντεβού τους -στη Λεωφόρο των Ηλυσίων- το επόμενο Σάββατο 1η Δεκεμβρίου. Μάλιστα, έφτιαξαν και μια σελίδα στο facebook υπό την ονομασία «Πράξη 3η – Μακρόν, παραιτήσου». Μέχρι τώρα χιλιάδες έχουν δηλώσει συμμετοχή και ακόμη περισσότεροι έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται να κατέβουν στις πορείες την πρώτη του επόμενου μήνα. Το πόσοι, τελικά, θα ενωθούν σε αυτό το νέο κίνημα μένει να φανεί στις επόμενες ημέρες, όπως και το εάν, τελικά, θα καταφέρουν να ρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν από τον προεδρικό θώκο. Κάτι που θεωρείται όχι απίθανο, αλλά πολύ δύσκολο.

«Είτε είναι λίγες είτε πολλές χιλιάδες είτε καταφέρουν είτε όχι να μπλοκάρουν τη χώρα, τα “Kίτρινα γιλέκα” έχουν νικήσει», τονίζει η εφημερίδα Le Parisien και συνεχίζει: «Υπενθύμισαν στους ηγέτες μας ότι η οικολογική φορολογία είναι προορισμένη να αποτύχει εάν αγνοεί την καθημερινότητα εκείνων που προτίθεται να βοηθήσει».

Θυμίζει απόσταγμα κινεζικής σοφίας αλλά αυτή η ατάκα δεν είναι για τρολάρισμα, αφού δεν χρειάζεται να είσαι Γάλλος για να συμπορεύεσαι με αυτή τη νέα κινητοποίηση. «Κίτρινα γιλέκα» πρέπει να φοράμε σε όλα τα κράτη όπου οι κυβερνήσεις βάζουν οικονομικές θηλιές στους λαιμούς των φορολογουμένων, «Κίτρινο γιλέκο» πρέπει να φοράς εσύ κι εγώ, όλοι μας.
«Je suis #GiletsJaunes», μον αμί...

κίτρινα γιλέκακίνημαΓαλλία