Τα επόμενα βήματα μέχρι τις πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία
NewsroomΣύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, πραγματοποιείται στη γειτονική χώρα την Κυριακή, 20 Οκτωβρίου. Κι αυτό γιατί πρέπει να συμφωνηθεί η ημερομηνία που θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές, που προανήγγειλε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ.
Αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα στη Βόρεια Μακεδονία είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει περιθώριο 100 ημερών πριν γίνουν οι εκλογές. Άρα θα πρέπει να οριστεί υπηρεσιακή οικουμενική κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετάσχουν υπουργοί και άλλων κομμάτων.
Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, είναι πολύ πιθανό να οριστεί υπουργός Εσωτερικών ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκλογές ενδεχομένως να διεξαχθούν το Μάρτιο με το κλίμα να είναι αρνητικό για τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ. Κι αυτό γιατί η πολιτική του ήταν βασισμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Τις πρόωρες εκλογές, πάντως, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ, το μεσημέρι του Σαββάτου μετά το μπλόκο της Συνόδου Κορυφής στην έναρξή τους. «Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της Ε.Ε.», εκτίμησε ο Ζόραν Ζάεφ, στο διάγγελμά του απηχώντας δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες που υποστήριζαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασαν λύπη για το αποτέλεσμα αυτό. «Είμαι απογοητευμένος και εξοργισμένος και ξέρω πως και όλος ο λαός αισθάνεται το ίδιο», συμπλήρωσε.
- «Βλακώδες να βγει ανακοίνωση»: Διεθνολόγος για τους ελληνικούς Patriot που κατέρριψαν ιρανικούς πυραύλους
- Στο Ιράν εκτέλεσαν 3 άτομα σε κοινή θέα: Ανάμεσά τους 19χρονος που κατηγόρησαν για δολοφονία πράκτορα
- Η ΕΛΑΣ αποκλείει το σενάριο της ληστείας για την 24χρονη που βρέθηκε άγρια ξυλοκοπημένη στη Βέροια - Τι ψάχνουν
- Άνοιξη με λίγο... χειμώνα: Σαββατοκύριακο με «τσουχτερό» κρύο και νέο κύμα κακοκαιρίας - Πρόγνωση Μαρουσάκη