Κόσμος|20.10.2019 20:07

Ακάρ: Δεν έχουμε ούτε ένα γραμμάριο χημικά όπλα

Μαρία Ζαχαράκη

Για fake news (ψεύτικες ειδήσεις) κατά του τουρκικού στρατού έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, λέγοντας ότι είναι ανυπόστατες οι κατηγορίες για βιαιότητες και χημικά όπλα.

Όπως είπε, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» κάθε μέρα εντοπίζει και αποκαλύπτει τις ψεύτικες ειδήσεις και φωτογραφίες που δίνουν στη δημοσιότητα οι Κούρδοι μαχητές στη Συρία.

«Οι ξεδιάντροποι, οι ανήθικοι, οι αχρείοι βάζουν φωτογραφίες λέγοντας ότι ο τουρκικός στρατός έκανε αυτό και τούτο στα παιδιά και αυτό και τούτο στις γυναίκες. Η μια φωτογραφία αποκαλύφθηκε ότι είναι από το Βιετνάμ, η άλλη από το Αφγανιστάν ή δεν ξέρω από πού αλλού», δήλωσε από την Καισάρεια ο Τούρκος ΥΠΑΜ, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει ούτε… δράμι αλήθειας στο ότι ο τουρκικός στρατός έχει χημικά όπλα.

«Αυτή τη φορά, με fake ειδήσεις κάνουν λόγο για χημικά. Φίλοι, ο τουρκικός στρατός δεν διαθέτει ούτε ένα γραμμάριο χημικά όπλα. Καθόλου!».

Φορτηγά με χημικά μεταφέρουν οι Κούρδοι μαχητές, καταγγέλλουν οι Τούρκοι

6 φορτηγά με χημικά όπλα μεταφέρθηκαν στη συριακή πόλη Καμισλί, κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, από τους Κούρδους μαχητές σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», επικαλούμενη πηγές των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προσπαθεί να αποτρέψει μια πιθανή επίθεση με χημικά και ενημέρωσε μάλιστα και τις ΗΠΑ για το σχέδιο των Κούρδων μαχητών, αναφέρουν οι πηγές της εφημερίδας, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε συναγερμό για μία τέτοια περίπτωση επίθεσης με χημικά.

Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από νάρκη στο Τελ Αμπιάντ

Την ίδια ώρα, το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» μετέδωσε ότι 3 άμαχοι –ανάμεσά τους κι ένα παιδί- σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ, που είχαν τοποθετήσει οι Κούρδοι μαχητές πριν εγκαταλείψουν την περιοχή.

«Η οργάνωση εγκαταλείποντας την πόλη μας τοποθέτησε νάρκες στα σπίτια μας, στα μαγαζιά μας, στους δρόμους μας. Δεν άφησαν τίποτα που να μη το ναρκοθετήσουν», αναφέρουν στο πρακτορείο κάτοικοι. 

Παράλληλα, τα τουρκικά ΜΜΕ εμφανίζονται «ενοχλημένα» από το έμβλημα των Κούρδων μαχητών της Συρίας (YPG), που φέρουν ακόμη στο μανίκι της στολής τους οι Αμερικανοί στρατιώτες. Σχολιάζουν ότι οι Αμερικανοί εξακολουθούν να στηρίζουν τους Κούρδους μαχητές χαρακτηρίζοντας τις σχετικές φωτογραφίες «σκάνδαλο».

Και… παράλληλα, τα τουρκικά ΜΜΕ δημοσιεύουν εικόνες από την απόσυρση των Κούρδων μαχητών από τη βόρεια Συρία, οι οποίοι κατά την αποχώρησή τους καίνε λάστιχα.

χημικά όπλαΧουλούσι Ακάρ