Κόσμος|21.10.2019 13:03

Ν. Κιζίλγιουρεκ: Χύθηκε αίμα στη Συρία - Στόχος η επανένωση της Κύπρου

Μαρία Ψαρά

«Αν και την επέμβαση της Τουρκίας τότε την αποκαλούσαμε "Ειρηνευτική Επιχείρηση" (σ.σ.: στην Κύπρο), ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε "Πηγή Ειρήνης" δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα».

Είναι η θαρραλέα τοποθέτηση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί που εξόργισε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του. «Το λέω με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο: Έχει τελείως ξεπεράσει τα όρια» δήλωσε ο Ερντογάν που προειδοποίησε ότι «την κατάλληλη στιγμή ο λαός θα του δώσει την απάντηση που αρμόζει».

Ακολούθησε η τοποθέτηση που ερμηνεύτηκε ως «αναδίπλωση» του Μ. Ακιντζί, ότι οι δηλώσεις του παρεξηγήθηκαν. «Ο Ακιντζί στέκεται πίσω από τα λόγια του, τον άκουσα να το λέει σε τηλεοπτική εμφάνισή του» τον υπερασπίζεται ο Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

«Αυτά που έγραψε και αφορούν την πολεμική επιχείρηση της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία δεν τα πήρε πίσω. Διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του παρεξηγήθηκαν και ότι στην αναφορά του για διάλογο δεν εννοούσε με το PΚΚ, που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μεταξύ Συρίας και Τουρκίας» διευκρίνισε για την υπόθεση Ακιντζί.

Μιλώντας πάντως στο «Έθνος», ο πρώτος Tουρκοκύπριος ευρωβουλευτής που έχει εκλεγεί με το ΑΚΕΛ καταδίκασε χωρίς περιστροφές και μισόλογα την τουρκική επιχείρηση στη Συρία, την οποία χαρακτήρισε  «σοβινισμό του μεγάλου κράτους», επέκρινε τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για την ανοχή τους. Ο ίδιος τόνισε ότι όσα συνέβησαν με τον Ακιντζί θα πρέπει να στείλουν μήνυμα και σε Τουρκοκύπριους και σε Ελληνοκύπριους να «αρπάξουν την ευκαιρία» για την επανένωση της Κύπρου.

«Η ανθρωπότητα πληρώνει τα συμφέροντα»

«Η κίνηση της Τουρκίας, η οποία δεν θα είχε γίνει χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ και της Ρωσίας, είναι απαράδεκτη από κάθε άποψη: τόσο της διεθνούς νομιμότητας, αλλά και για το μέλλον της Συρίας», λέει χωρίς να μασάει τα λόγια του. «Η εισβολή δυσχεραίνει τα πράγματα πολύ παραπάνω. Είναι αυτονόητο ο κουρδικός πληθυσμός να αγωνίζεται για αυτονομία στην περιοχή εντός του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία, χωρίς να απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Ωστόσο, αυτή η διεκδίκηση ενοχλεί την Τουρκία, που έτσι κι αλλιώς αρνείται και στους Κούρδους της Τουρκίας», είπε ο Ν. Κιζίλγιουρεκ.

«Όπως ξέρετε, αυτήν τη στιγμή οι Κούρδοι έχουν στραφεί προς το καθεστώς Άσαντ. Ηταν αναμενόμενο. Ισως και η Ρωσία γι’ αυτό το λόγο ευλόγησε την τουρκική εισβολή» παρατηρεί, για να καταλήξει: «Η ανθρωπότητα εγκλωβίζεται στα συμφέροντα».

Επικριτικός εμφανίζεται σε σχέση όχι μόνο με τις ΗΠΑ που έδωσαν το πράσινο φως στην Άγκυρα, αλλά και απέναντι στην ΕΕ. «Ο Τραμπ έδωσε το οκ στον Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας. Δεν μπορώ να ξέρω τι ειπώθηκε σε αυτή, αλλά είμαι σίγουρος ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα υποσχέθηκε ότι θα αγοράσει οπλικά συστήματα και ο Τραμπ έβαλε πάνω από όλα το κέρδος», σχολιάζει χαρακτηριστικά. «Δυστυχώς και η ΕΕ και τα κράτη μέλη βλέπουμε ότι απέναντι σε τέτοια γεγονότα δεν έχουν κοινή, δυνατή φωνή».

Στόχος η επανένωση της Κύπρου

«Στα κατεχόμενα, μιλάμε ανοιχτά και καθαρά. Οι Τουρκοκύπριοι εκφραζόμαστε ελεύθερα. Και με αυτά του τα λόγια ο Ακιντζί βρήκε στήριξη από μεγάλη μερίδα της τουρκοκυπριακής κοινότητας», τόνισε.

«Εδώ και καιρό οι Τουρκοκύπριοι έχουν ανοιχτό μέτωπο και εντάσεις με την κυβέρνηση Ερντογάν. Δεν θέλουν να βρίσκονται υπό την κηδεμονία της τουρκικής κυβέρνησης. Τα πράγματα έχουν χειροτερέψει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, με μια Τουρκία να προσπαθεί να αλλοιώσει δημογραφικά την περιοχή και την εισροή του τουρκικού κεφαλαίου να κατακτά την κοινωνία, σε συνδυασμό με την εκστρατεία ισλαμοποίησης των κατεχομένων και άλλων παρόμοιων ενεργειών» εξήγησε.

Και προχώρησε ένα ακόμη βήμα: «Η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι κοσμική. Υπάρχει ένας κυπροκεντρισμός, οι Τουρκοκύπριοι ταυτίζονται με την κυπριακή υπόστασή τους. Γνωρίζουν ότι για την επιβίωσή τους έχει μεγάλη σημασία να είναι ενοποιημένη η Κύπρος. Και υπάρχει απόσταση απόψεων μεταξύ Ακιντζί και Τσαβούσογλου: Ο Ακιντζί αγωνίζεται για μια ομοσπονδιακή λύση, ο Τσαβούσογλου για δύο ξεχωριστά κράτη».

«Το επεισόδιο με τον Ακιντζί θα πρέπει να ενθαρρύνει περισσότερο τους τουρκοκύπριους να αγωνιστούν περισσότερο, γιατί τις ευκαιρίες δεν θα τις έχουν για πάντα. Φοβάμαι ότι σε λίγο χρονικό διάστημα η Τουρκία θα επικυριαρχήσει εντελώς και το όνειρο για την επανένωση Κύπρου θα τερματιστεί. Όμως, αυτό θα σημάνει ότι η μισή Κύπρος θα μείνει μόνιμα στα χέρια Τουρκίας. Γι’ αυτό και οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αρπάξουν την ευκαιρία. Και να μην παρουσιάζουν τους τουρκοκύπριους ως προέκταση της Τουρκίας, όπως κάνει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης» σχολίασε ο ευρωβουλευτής.

Μόνη λύση για το Ενεργειακό η επίλυση του Κυπριακού

Κατά τον Ν. Κιζίλγιουρεκ, η παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ έχει άμεση σχέση με την επίλυση του Κυπριακού. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθούν τα σχέδια της Κύπρου για το ενεργειακό χωρίς λύση για το κυπριακό. Με το κυπριακό ανοιχτό, η Τουρκία θα διεκδικεί και οι παρενοχλήσεις θα συνεχιστούν» τονίζει.

Πάντως, ο ίδιος συμφωνεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες που θεωρεί ότι οι δύο πλευρές δεν είναι ακόμη έτοιμες να μπουν σε μια διαδικασία με πιθανότητα επιτυχίας. «Οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει στα σημεία αναφοράς. Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν χάσμα σε αντιλήψεις. Συνεπώς χρειάζεται δουλειά, προκειμένου να ξεκινήσει ακόμη και μια τριμερής διερευνητικού τύπου».

Κύπροςπόλεμος στη ΣυρίαΣυρία