Κόσμος|21.10.2019 18:25

Brexit: «Όχι» σε νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία Τζόνσον-ΕΕ είπε η Βουλή

Newsroom

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, δεν άναψε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας σχετικά με τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ για το Brexit.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Μπέρκοου είπε ότι πρόκειται ακριβώς για την ίδια πρόταση που παρουσίασε η κυβέρνηση το περασμένο Σάββατο και συνεπώς δεν έχουν αλλάξει έκτοτε οι συνθήκες.

Οι βουλευτές του Τζόνσον κατηγόρησαν τον Μπέρκοου ως σαμποτέρ, με τον ίδιο να επιμένει πως ο κανονισμός απαγορεύει ρητά να μπει το ίδιο θέμα σε ψηφοφορία δύο φορές.

T

Το Λονδίνο απέσπασε την περασμένη εβδομάδα συμφωνία με τις Βρυξέλλες επί συμφωνίας διαζυγίου, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη του βρετανικού κοινοβουλίου. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναγκάσθηκε θα ζητήσει νέα αναβολή της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία εξετάζει το αίτημά του.

Ομως, ο Βρετανός πρωθυπουργός, κατηγορηματικά αντίθετος με οποιαδήποτε νέα αναβολή μίας εξόδου η οποία επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου και έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές, συνόδευσε το αίτημα αναβολής που ήταν υποχρεωμένος να αποστείλει με σημείωμα στο οποίο εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους δεν θέλει περαιτέρω καθυστέρηση.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε τη Δευτέρα πως οι Βρυξέλλες εξετάζουν τους όρους για περαιτέρω παράταση του Brexit, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε τα όσα είχαν δηλώσει νωρίτερα στο Reuters Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί στο Λονδίνο παράταση για την αποχώρησή του από την Ε.Ε.

Σε συνέντευξή του, νωρίτερα, στο βρετανικό δίκτυο BBC, o Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ έσπευσε να δηλώσει ότι πλέον η βρετανική κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να περάσει η νέα συμφωνία.

BrexitΒουλή των Κοινοτήτων