Κόσμος|24.10.2019 14:31

Κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την εισβολή στη Συρία ζητούν ευρωβουλευτές

Μαρία Ψαρά

Κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ζητούν οι ευρωβουλευτές. Σε ψήφισμά τους που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν έντονα τη μονομερή στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και καλούν την Τουρκία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από το έδαφος της Συρίας. Τονίζουν, επίσης, ότι είναι απαράδεκτο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και να εκβιάζει την Ευρώπη.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με ανάταση των χεριών. Σε αυτό, οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι η παρέμβαση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς Δικαίου, που υπονομεύει την σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζουν ότι από τη στιγμή που η Τουρκία ξεκίνησε την εισβολή, υπάρχουν πολλά θύματα, πολίτες και στρατιώτες, ενώ τουλάχιστον 300.000 πολίτες έχουν εκτοπιστεί. Απορρίπτουν σθεναρά τα τουρκικά σχέδια για τη δημιουργία μιας «λεγόμενης ασφαλούς ζώνης» κατά μήκος των συνόρων στη βορειοανατολική Συρία και εκφράζουν την ανησυχία ότι η αμερικανο-τουρκική συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να νομιμοποιήσει την τουρκική κατοχή αυτής της «ασφαλούς ζώνης».

Το Κοινοβούλιο εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον κουρδικό λαό, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή των δυνάμεων υπό την καθοδήγηση των Κούρδων, ιδιαίτερα των γυναικών, στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών. Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν ιδιαίτερα για τις αναφορές ότι εκατοντάδες κρατούμενοι ISIS διέφυγαν από στρατόπεδα στη βόρεια Συρία εν μέσω της τουρκικής επίθεσης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι ευρωβουλευτές θεωρούν απαράδεκτο, τέλος, το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει «εργαλειοποιήσει» τους πρόσφυγες και «τους χρησιμοποίησε για να εκβιάσει την Ε.Ε.».

Καλούν το Συμβούλιο να εισαγάγει μια δέσμη στοχοθετημένων κυρώσεων και απαγορεύσεων θεωρήσεων για τους Τούρκους υπεύθυνους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης στοχοθετημένων οικονομικών μέτρων κατά της Τουρκίας. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν, επίσης, να εξεταστεί η αναστολή των εμπορικών προτιμήσεων στη συμφωνία για τα γεωργικά προϊόντα και, ως έσχατη λύση, η αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνευρωβουλευτέςπόλεμος στη Συρία