Κόσμος|24.10.2019 22:40

Ποσό-πρόκληση για μια θέση πάρκινγκ - Zάπλουτος έδωσε 1 εκατ. δολάρια

Newsroom

Παρά την επιβράδυνση που αντιμετωπίζει η οικονομία του Χονγκ Κονγκ, λεφτά στην ασιατική χώρα φαίνεται πως υπάρχουν - και μάλιστα πολλά. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς το γεγονός πως επιχειρηματίας δεν δίστασε να δώσει ένα 1 εκατ. δολάρια για μια θέση πάρκινγκ.

Το εξωπραγματικό ποσό για στάθμευση δόθηκε από τον Τζόνι Τσεούνγκ Σουν Γι και αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις τεράστιες -έως χαώδεις- ανισότητες που υπάρχουν στο κράτος της μακρινής Ανατολής.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω θέση στάθμευσης, που πωλήθηκε αντί 7,6 δολαρίων, ισούται με τον ετήσιο μισθό ενός απλού υπαλλήλου πολλαπλασιαζόμενο επί τριάντα. 

Μάλιστα, η αγορά αυτή στο The Centre, τον πέμπτο μεγαλύτερο ουρανοξύστη της πόλης, ο οποίος προσείλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον όταν πωλήθηκε, πριν από δύο χρόνια, στο ποσό-ρεκόρ των 4,5 δισ. ευρώ, πραγματοποιείται τη στιγμή που οι απεργίες και οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας αρχίζουν να έχουν επιπτώσεις στην οικονομία του ημιαυτόνομου κράτους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 0%-1%, σημειώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό από το 2009, προμηνύοντας το άνοιγμα ενός κύκλου ύφεσης.

Παρ' όλα αυτά, για τους ενοίκους του The Centre, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ένα ποσό της τάξης του 1 εκατ. δολαρίου δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Με μεγάλη ευκολία θα μπορούσαν να το δώσουν για μια θέση πάρκινγκ. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι κάτοικοι, από την πλευρά τους, αδυνατούν να βρουν αξιοπρεπή καταλύματα, αφού η αγορά ακινήτων, σε συνδυασμό με την επερχόμενη ύφεση, έχει πάρει την ανιούσα.

Τα κόστη έχουν ανέβει κατακόρυφα, καθώς τα ακίνητα που προορίζονται είτε για κατοικία είτε για εμπορική χρήση λόγω της αύξησης της ζήτησης και από Κινέζους επιχειρηματίες.

Και το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών ολοένα και διευρύνεται.

Χονγκ Κονγκπάρκινγκ