Κόσμος|24.10.2019 18:13

Εισβολή στη Συρία: Καταδίκη τουρκικού ΥΠΕΞ για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου

Μαρία Ζαχαράκη

Την έντονη καταδίκη του στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιχείρηση της Τουρκίας εκφράζει με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας ότι η επιχείρηση στη Συρία πραγματοποιήθηκε στη βάση του νόμιμου δικαιώματος άμυνας της Τουρκίας που πηγάζει από το άρθρο 51 του καταστατικού των ΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι στόχος της επιχείρησης ήταν η οργάνωση PYD/YPG, που αποτελεί παρακλάδι της αναγνωρισμένης από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ ως τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι δεν εκπλήσσεται από μία τέτοια απόφαση, που προέρχεται από εκείνους που συνεχώς φιλοξενούν τους τρομοκράτες στο ευρωκοινοβούλιο. Γι’ αυτό και χαρακτηρίζει προκατειλημμένη την απόφαση κατά της Τουρκίας και στείρα λογικής, που δεν συνάδει με την πραγματικότητα.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί την Ευρώπη λέγοντας ότι αντί να δείξει την αλληλεγγύη της στην Τουρκία, που αγωνίζεται κατά της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, προτιμά να υπηρετεί μια τρομοκρατική οργάνωση και να δίνει κύρος στους αβάσιμους ισχυρισμούς της.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, η απόφαση δεν εξυπηρετεί τις προσπάθειες ενίσχυσης των σχέσεων και του κλίματος συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Τουρκίας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει ότι καμιά δύναμη και καμιά απόφαση δεν μπορεί να εμποδίσει την Τουρκία να προβαίνει στα απαραίτητα βήματα για τη διασφάλιση της εθνικής της ασφάλειας.

ΤουρκίαΣυρίαΕυρωκοινοβούλιο