Κόσμος|26.10.2019 20:26

Έσεξ: 39 κατηγορίες για τον οδηγό του φορτηγού - Οι διάλογοι με τους διακινητές

Newsroom

Ο οδηγός του φορτηγού, στο κοντέινερ του οποίου βρέθηκαν 39 πτώματα αυτήν την εβδομάδα στο ανατολικό Λονδίνο, κατηγορείται μεταξύ άλλων για ανθρωποκτονίες από αμέλεια και διακίνηση ανθρώπων, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενα τη βρετανική αστυνομία.

Ηλικίας 25 ετών, ο Μόρις Ρόμπινσον, από τη Βόρεια Ιρλανδία, διώκεται για 39 ανθρωποκτονίες από αμέλεια, διακίνηση ανθρώπων και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματκές δραστηριότητες, την ώρα που άλλοι 3 άνθρωποι, που έχουν συλληφθεί, παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την αστυνομία.

Άλλες δύο οι νταλίκες «φέρετρα»

Την ίδια ώρα τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως γύρω από την νταλίκα του θανάτου που εντοπίστηκε στο Έσεξ. Όπως μεταδίδει το Skynews η νταλίκα ήταν μέρος κομβόι. Συγκεκριμένα το Skynews επικαλείται πηγές από τις οικογένειες των θυμάτων από το Βιετνάμ και αναφέρει ότι το μοιραίο φορτηγό ταξίδευε με άλλα δύο με περισσότερους από 100 ανθρώπους μέσα σε αυτά. Δεν υπάρχουν, προς το παρόν αναφορές για την τύχη των άλλων δύο φορτηγών και το πού μπορεί να βρίσκονται.

Σύμφωνα με την οικογένεια της 26χρονης Βιετναμέζας Παμ Τι Τρα Μί που βρέθηκε νεκρή μέσα στο φορτηγό - φέρετρο, η κοπέλα έδωσε 35.000 ευρώ σε διακινητές έτσι ώστε να πάει στη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα όπως αναφέρει η Daily Mail η Βιετναμέζα έλαβε υπόσχεση από τους διακινητές της για «υπηρεσία VIP» σε αυτό το ταξίδι.

Άλλο ένα στοιχείο που έρχεται στο φως είναι ότι η οικογένεια της άτυχης κοπέλας έβαλε υποθήκη το σπίτι της για να μπορέσει να ταξιδέψει. Όπως τόνισε ο αδερφός της η Παμ πέταξε από το Βιετνάμ στην Κίνα, από εκεί πήγε στη Γαλλία και αρχικά επιχείρησαν να περάσουν στη Βρετανία στις 19 Οκτωβρίου, αλλά τους έπιασαν και τους γύρισαν πίσω.

«Μας είπαν απλώς ότι η διαδρομή ήταν ασφαλής»

«Ήταν πάρα πολύ επώδυνη η στιγμή που λάβαμε το μήνυμα ότι ασφυκτιά. Καταλάβαινε ότι θα πεθάνει» ανέφεραν οι γονείς της 26χρονης μιλώντας στο CNN. «Έχω χάσει και τα δύο. Την μοναδική μου αγάπη και τα λεφτά μου» δήλωσε ο πατέρας της, αποκαλύπτοντας ότι οι διακινητές δεν τους εξήγησαν πώς θα έφτανε η κόρη τους στην Αγγλία. «Μας είπαν απλώς ότι η διαδρομή ήταν ασφαλής. Ότι μπορεί να ταξίδευαν μέσω αεροπλάνου, αυτοκινήτου...εάν γνώριζα τη διαδρομή δεν θα άφηνα ποτέ την κόρη μου», δήλωσε ο πατέρας της 26χρονης.

Εργαζόμενη σε φιλανθρωπική οργάνωση έκανε γνωστό ότι Φαμ Τράι ταξίδεψε για να βοηθήσει τους γονείς της που είχαν χρέη. «Είχε μόλις επιστρέψει από την Ιαπωνία, όπου εργαζόταν. Δεν είχε λάβει τόσα χρήματα ώστε να μπορεί να αποπληρώσει το χρέος των γονιών της. Κοιτούσε για κάτι καλύτερο για να ξεπληρώσει το χρέος που κάποιος άνδρας φόρτωσε στην οικογένεια», είπε η εργαζόμενη στο BBC.

Οι μετανάστες προσπαθούσαν απεγνωσμένα να ανοίξουν την πόρτα

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ της Mirror, από την εσωτερική πλευρά της πόρτας του κοντέινερ-ψυγείου βρέθηκαν ματωμένα αποτυπώματα παλάμης, κάτι που φανερώνει ότι οι μετανάστες προσπαθούσαν απεγνωσμένα να ανοίξουν την πόρτα για να γλιτώσουν από το κρύο και την ασφυξία. Το ίδιο δημοσίευμα, ανέφερε πως οι 39 άνθρωποι, ήταν είτε γυμνοί είτε φορούσαν ελάχιστα ρούχα. Μάλιστα, η πλειονότητά τους ενδέχεται να είναι Βιετναμέζοι, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της επαρχίας από την οποία πιστεύεται ότι κατάγονται. Η αστυνομία εντόπισε τα πτώματα –38 ενηλίκων και ενός εφήβου—την Τετάρτη όταν ενημερώθηκε για την παρουσία ενός φορτηγού ψυγείου στη βιομηχανική περιοχή Γκρέις, περίπου 32 χιλιόμετρα ανατολικά από το κέντρο του Λονδίνου.

Νέα σύλληψη για το φορτηγό «φέρετρο»

Η ιρλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν άνδρα, γύρω στα 20, από τη Βόρεια Ιρλανδία, με την υποψία ότι εμπλέκεται στην υπόθεση με το φορτηγό «φέρετρο». Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE μετέδωσε ότι ο άνδρας συνελήφθη στο λιμάνι του Δουβλίνου σήμερα το πρωί, μετά την άφιξή του με φέριμποτ από τη Γαλλία, κι ότι η αστυνομία θέλει να τον ανακρίνει σχετικά με την πορεία που ακολούθησε το κοντέινερ, όπου βρέθηκαν τα πτώματα. Η βρετανική αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τέσσερις ανθρώπους σε σχέση με την υπόθεση.

Ξεκινάμε έρευνα για λαθραία διακίνηση ανθρώπων

Ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Νγκουγιέν Σουάν Φουκ έδωσε σήμερα Σάββατο εντολή στις τοπικές αρχές να διαπιστώσουν αν βιετναμέζοι πολίτες βρίσκονται μεταξύ των 39 ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί στο πίσω μέρος ενός φορτηγού στις 23 Οκτωβρίου κοντά στο Λονδίνο.

Ο Φουκ έδωσε επίσης εντολή στην αστυνομία να αρχίσει έρευνα σχετικά με καταγγελίες για δραστηριότητες λαθραίας διακίνησης ανθρώπων. Η βρετανική αστυνομία έχει ανακοινώσει πως τουλάχιστον μερικά από τα θύματα μπορεί να είχαν φθάσει στη Βρετανία από το Βιετνάμ.

«Οποιεσδήποτε παραβιάσεις θα αντιμετωπισθούν με αυστηρότητα», αναφέρει ο Φουκ σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης. Πρόσθεσε πως θέλει να έχει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου αναφορές από τις αρχές σχετικά με την υπόθεση.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του πως έδωσε οδηγίες στην πρεσβεία του στο Λονδινο να βοηθήσει τη βρετανική αστυνομία στην αναγνώριση των θυμάτων.

Οι βρετανικές αρχές ζητούν συνδρομή από τις αρχές του Βιετνάμ

Η βρετανική αστυνομία θέλει βοήθεια από μέλη της βιετναμικής κοινότητας στη Βρετανία και στο εξωτερικό για να αναγνωρίσει τους 39 ανθρώπους που βρέθηκαν νεκροί την Τετάρτη στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αστυνομικός.

Ο αρχιεπιθεωρητής Μάρτιν Πάσμορ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν μπορεί να αποκλείσει την παρουσία ανθρώπων από άλλες εθνικότητες μεταξύ των νεκρών, όμως είπε πως Βιετναμέζοι έχουν έρθει κυρίως σε επαφή με τους αστυνομικούς του για να ρωτήσουν για φίλους και συγγενείς.

«Παρόλο που δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες για την εθνικότητα των θυμάτων, είναι σε όλους σαφές πως έρχονται σε επαφή μαζί μας πολλοί Βιετναμέζοι από κοινότητες στο Βιετνάμ και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Πάσμορ.

Στο μεταξύ η πρεσβεία του Βιετνάμ στο Λονδίνο ανακοίνωσε νωρίτερα το Σάββατο ότι δεν έχει επίσημη επιβεβαίωση της ταυτότητας των 39 ανθρώπων, που πέθαναν μέσα στο κοντέινερ ενός φορτηγού στο ανατολικό Λονδίνο αυτήν την εβδομάδα. Συγκεκριμένα η πρεσβεία αναφέρει ότι ο Βιετναμέζος πρέσβης μίλησε με τον υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας και παραμένει σε επικοινωνία με την αστυνομία, καθώς εργάζεται για την ταυτοποίηση των θυμάτων.

«Σύμφωνα με την αστυνομία του Έσεξ, η ταυτότητα και εθνικότητα των θυμάτων τελούν υπό έρευνα» υπογραμμίζεται. «Η πρεσβεία του Βιετνάμ και οι αρμόδιες βρετανικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να συντονίζονται προκειμένου να διευκολυνθεί η αναγνώριση των θυμάτων».

Βέλγιο: Βρέθηκαν 20 μετανάστες σε φορτηγά - Είχαν κατεύθυνση τη Βρετανία

Οι εισαγγελικές αρχές του Βελγίου ανέφεραν ότι το πρωί του Σαββάτου εντοπίστηκαν έντεκα μετανάστες μέσα σε κοντέινερ φορτηγού στο Σεν Τρον, στο ανατολικό Βέλγιο. Παράλληλα άλλοι εννέα εντοπίστηκαν στο Μπρίζ. 

Όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εισαγγελία της Λιμβουργίας, οι έντεκα μετανάστες που βρέθηκαν στο Σεν Τρον είναι γυναίκες και παιδιά, ενώ η καταγωγή τους είναι από την Ερυθραία. Η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή. Ο οδηγός του φορτηγού, το οποίο κατευθυνόταν στη Βρετανία, συνελήφθη για ένα τεχνικό πρόβλημα σε έναν χώρο στάθμευσης. Εκεί, οι αρχές βρήκαν τους μετανάστες.

Επιπλέον, η αστυνομία ανακάλυψε το πρωί του Σαββάτου εννέα άνδρες, ιρακινής υπηκοότητας, που ήταν κρυμμένοι σε ένα φορτηγό, το οποίο κινείτο σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας στη Μπριζ. Το συγκεκριμένο συμβάν έγινε γνωστό από την εισαγγελία της δυτικής Φλάνδρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga, διευκρινίζοντας ότι η υγεία των ανδρών δεν διατρέχει κίνδυνο. Η αστυνομία έλαβε μια πληροφορία για την παρουσία μεταναστών μέσα στο φορτηγό, που κατευθυνόταν στο λιμάνι του Ζεεμπρούγκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΒιετνάμφορτηγόμετανάστεςΒέλγιονεκροίΈσεξ