Κόσμος|26.10.2019 23:08

Χιλή: Πάνω από 1 εκατ. διαδηλωτές στους δρόμους του Σαντιάγο (pics & vid)

Newsroom

Περισσότεροι από 1 εκατ. πολίτες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγο, προκειμένου να διαδηλώσουν εναντίον των κοινωνικών ανισοτήτων και ζητώντας μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν νέα πνοή στη χώρα. 

«Η Χιλή ζει μια ιστορική μέρα», καθώς στη μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο έγινε «ειρηνική πορεία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων», που διεκδικούν να πραγματωθεί «το όνειρο μιας νέας Χιλής», ανέφερε μέσω Twitter η Κάρλα Ρουμπιλάρ, συνοδεύοντας την ανάρτησή της με βίντεο από ψηλά στο οποίο εικονίζεται μια θάλασσα διαδηλωτών καθώς έχει πλημμυρίσει τους δρόμους. Μάλιστα έκανα πορεία προς το προεδρικό μέγαρο χωρίς να σημειωθούν επεισόδια και φώναξαν συνθήματα υπέρ της παραίτησης του Σεμπαστιάν Πινιέρα. 

Από την πλευρά του ο συντηρητικός πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα,  διαβεβαίωσε ότι «έλαβε το μήνυμα» που έστειλαν οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές. «Το πλήθος, χαρούμενο και ειρηνικό, έκανε πορεία» για να «απαιτήσει μια Χιλή πιο δίκαιη και αλληλέγγυα», πράγμα που «ανοίγει μεγάλους δρόμους προς το μέλλον» και «την ελπίδα», ανέφερε ο Πινιέρα μέσω Twitter. «Λάβαμε όλοι μας το μήνυμα», συμπλήρωσε ο αρχηγός του κράτους.

Στο πλευρό των διαδηλωτών 200 τραγουδιστές

Στο μεταξύ 200 τραγουδιστές βρέθηκαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο, τη La Moneda, με σκοπό να ενώσουν τις φωνές τους με τους διαδηλωτές. Οι τραγουδιστές τραγούδησαν τα τραγούδια του Victor Jarra. Επρόκειτο για έναν τραγουδιστή και τραγουδοποιό θρύλο ο οποίος υπέστη βασανιστήρια και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσετ.

Σημειώνεται πως τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν συνεχείς συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας. Μάλιστα 18 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο ΟΗΕ αποφάσισε να στείλει στη χώρα παρατηρητές του. 

ΔιαδηλώσειςΧιλή