Κόσμος|29.10.2019 20:50

Η Βουλή των ΗΠΑ ψηφίζει σχέδιο νόμου για σκληρές κυρώσεις στον Ερντογάν

Newsroom

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων είναι έτοιμη να ψηφίσει σήμερα ένα δικομματικό νομοσχέδιο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που θα μπορούσε να κτυπήσει άγρια την οικονομία της, αλλά και να τιμωρήσει τον Πρόεδρο της Ταγίπ Ερντογάν, γράφει η εφημερίδα USA Today.

Η ψηφοφορία για τις κυρώσεις στην Τουρκία και τον Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα ώρα Ουάσιγκτον.

Θα απαιτήσει συγκεκριμένα την «αξιολόγηση» των περιουσιακών του στοιχείων, μία ενέργεια που θα μπορούσε να αποκαλύψει τον ασύλληπτο πλούτο του.

Οι νομοθέτες και των δύο κομμάτων προχωρούν με τη ψήφιση του σχεδίου νόμου, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει με αφορμή την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Σύμφωνα με το hellasjournal.com το σχέδιο νόμου, αν ψηφιστεί, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα γερό κτύπημα και τιμωρία στον Ερντογάν για την επίθεση του εναντίον των Κούρδων συμμάχων της Αμερικής, στη Συρία.

Μέλη του Κογκρέσου υποστηρίζουν ότι η τουρκική εισβολή ήταν η αιτία για να ξεκινήσει ένας κύκλος βίας και χάους, που συνεχίζει να αντηχεί σε ολόκληρη την περιοχή.

Η Πρόεδρος της Βουλής Νανσί Πελόσι, (Δημοκρατική από την Καλιφόρνια), αποφάσισε να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία για την ψήφιση του σχεδίου νόμου, που έχει στόχο να εξαναγκάσει τον πρόεδρο Τραμπ να επιβάλει τις κυρώσεις στην Τουρκία.

Μεταξύ άλλων, η νομοθεσία προβλέπει:

  1. Πλήρη απαγόρευση των περισσότερων πωλήσεων αμερικανικών όπλων στην Τουρκία και επιβολή κυρώσεων στις υπόλοιπες στρατιωτικές συναλλαγές της χώρας.
  2. Να τεθεί στη μαύρη λίστα μια κρατική τράπεζα που αποτελεί το βασικό πυλώνα της οικονομίας της Τουρκίας.
  3. Να απαιτήσει από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να παράσχει λεπτομερή περιγραφή του καθαρού εισοδήματος του Ερντογάν, καθώς και των εσόδων των μελών της οικογένειάς του.

“Η σφαγή που έχουμε δει την περασμένη εβδομάδα εναντίον των Κούρδων εταίρων μας και αθώων πολιτών είναι αφόρητη, πρέπει να υπάρξουν συνέπειες”, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, Michael McCaul, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, αποκαλύπτοντας το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις. Αυτός και ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στη Βουλή Έλιοτ Ένγκελ, είναι οι κύριοι υποστηρικτές του σχεδίου νόμου.

“Επειδή ο Ερντογάν εξακολουθεί να παίρνει πολιτικές αποφάσεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή και απειλούν τη διεθνή ασφάλεια, πρέπει να γνωρίζουμε την πλήρη εμπλοκή του Ερντογάν και τις πηγές του πλούτου του”, δήλωσε ο Έγκελ στην εφημερίδα US Today.

ΗΠΑΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν