Κόσμος|26.11.2018 14:50

Κινέζος δημιούργησε (;) τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά (vid)

Newsroom

Κινέζος ερευνητής μιλώντας αποκλειστικά στο Associated Press τονίζει πως παρείχε βοήθεια για να δημιουργηθούν τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά του κόσμου. 

Τα μωρά είναι δύο δίδυμα κορίτσια τα οποία γεννήθηκαν τον Νοέμβριο και το DNA τους είχε τροποποιηθεί από τον ερευνητή, στο στάδιο του εμβρύου με ένα ειδικό εργαλείο. Ο Κινέζος ερευνητής εκτός από το Associated Press μίλησε για το συγκεκριμένο θέμα και σε ένα συνέδριο γενετικής στο Χονγκ Κονγκ.

Πώς δημιουργήθηκαν τα πρώτα τροποποιημένα μωρά

Ο  Χε Τζιανκούι, είπε ότι χρησιμοποίησε τη μέθοδο ακριβείας CRISPR-Cas9 για να τροποποιήσει γενετικά τα έμβρυα επτά ζευγαριών που είχαν κάνει εξωσωματική σε κλινική γονιμότητας.

Μέχρι σήμερα, έχει γεννήσει ένα από αυτά τα ζευγάρια (τα δίδυμα κορίτσια). Ο επιστήμονας πρόσθεσε ότι στόχος της τροποποίησης δεν ήταν η πρόληψη ή η θεραπεία κάποιας γενετικής πάθησης αλλά η επέμβαση στο γονιδίωμα του εμβρύου, για να αποκτήσει ένα χαρακτηριστικό που ελάχιστοι άνθρωποι έχουν: τη φυσική ικανότητα να αναπτύσσουν αντίσταση σε μια πιθανή μελλοντική μόλυνση από τον ιό του HIV.

Σύμφωνα με τον Τζιανκούι οι γονείς δεν αποκάλυψαν την ταυτότητά τους ενώ κανείς δεν γνωρίζει που κατοικούν καθώς και την τοποθεσία που έγινε η γενετική τροποποίηση.

Δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι ισχυρισμοί του επιστήμονα

Οι ισχυρισμοί του Τζιανκούι δεν έχουν επιβεβαιωθεί προς το παρόν από καμιά άλλη πηγή και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί του. Ωστόσο εάν όσα ισχυρίζεται είναι πραγματικότητα τότε θα μιλάμε για μια σημαντική εξέλιξη στον χώρο της επιστήμης.

«Νιώθω πως έχω τεράστια ευθύνη για το εγχείρημα που πάω να φέρω εις πέρας. Η κοινωνία θα αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα», τόνισε στο AP ο Χε Τζιανκούι. «Όλο αυτό είναι ενάντια στη φύση των πραγμάτων και πρόωρο. Υπάρχουν ηθικοί ενδοιασμοί που κάθε φορά πρέπει να υπολογίζουμε», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Δρ. Έρικ Τόπολ, επικεφαλής του Ινστιτούτου μετάφρασης της Scripps Research στην Καλιφόρνια.

ΚινέζοςμωράDNAΚινέζος επιστήμονας