Κόσμος|30.10.2019 10:19

Τουρκία: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ αντίκεινται στο πνεύμα της συμμαχίας

Μαρία Ζαχαράκη

Έντονη ήταν η καταδίκη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών απέναντι στην απόφαση της αμερικανικής Bουλής των Aντιπροσώπων για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, εξαιτίας της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» στη Συρία.

«Το νομοσχέδιο που στοχεύει ανώτατους αξιωματούχους μας και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας αντίκειται στο πνεύμα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και αντιβαίνει στη συμφωνία που επετεύχθη στη Συρία με την αμερικανική κυβέρνηση στις 17 Οκτωβρίου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει, μάλιστα, δηκτικά ότι «οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν μπορούν να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ μιας χώρας-συμμάχου και μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, γι’ αυτό και πριν από λίγες ημέρες νομιμοποίησαν απερίσκεπτα έναν τρομοκράτη με τα λόγια και τις πράξεις τους, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τίποτα με τις απειλές για μονομερείς κυρώσεις».

Τέλος, το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί το Kογκρέσο, το οποίο θα παραλάβει το ψήφισμα της Bουλής των Aντιπροσώπων και θα πάρει την τελική απόφαση για τις κυρώσεις, να σκεφτεί εντός του πλαισίου της συμμαχίας και της συνεργασίας.

«Καλούμε το αμερικανικό Κογκρέσο να μην εκμεταλλεύεται τις διμερείς σχέσεις για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και να συμπεριφέρεται με βάση το πνεύμα της συμμαχίας και της συνεργασίας. Καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να προβεί στα απαραίτητα βήματα, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεών μας» καταλήγει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

κυρώσειςΗΠΑΤουρκία