Κόσμος|30.10.2019 20:00

Ερντογάν: Δεν έχει καμία αξία η απόφαση για την αρμενική γενοκτονία

Μαρία Ζαχαράκη

Για αντίποινα προειδοποίησε την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιδρώντας στο ψήφισμα της αμερικανικής βουλής των αντιπροσώπων που αφορά στην αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας. Ο Ρέτζεπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι το ψήφισμα δεν έχει καμία αξία για την Τουρκία και άφησε ανοιχτό το θέμα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ στις 13 Νοεμβρίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος, χαιρετώντας πάλι την Τετάρτη στρατιωτικά μέσα στη βουλή, χαρακτήρισε τις χώρες της Ευρώπης «άθλιες», επειδή επέκριναν το στρατιωτικό χαιρετισμό στους Τούρκους αθλητές, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι συνεχίζει να τρέφει στον κόρφο της το φίδι της τρομοκρατίας.

Η Τουρκία πλέον καθορίζει το παιχνίδι σε παγκόσμιο επίπεδο

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος κόμπασε ότι η Τουρκία είναι πλέον η χώρα που καθορίζει το παιχνίδι σε παγκόσμιο επίπεδο και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι οι ημέρες που η οικονομία κατέρρεε με χειραγωγήσεις ύψους 3-5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έμειναν πίσω.

«Τώρα έχουμε μια Τουρκία που μπορεί να εκφράζει τη βούλησή της σε κάθε τομέα. Η Τουρκία έχει γίνει μια χώρα με γωνία θέασης 360 μοιρών. Δείξαμε σε όλο τον κόσμο τί μπορεί να κάνει η Τουρκία όταν έχει δίπλα της το έθνος», είπε ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι «όσοι νομίζουν πως μπορούν να κάνουν την Τουρκία όπως τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, δώσαμε την απάντησή μας μπαίνοντας στις σπηλιές τους και εξολοθρεύοντάς τους. Η Τουρκία δίνει ένα νέο αγώνα ανεξαρτησίας, προχωρώντας βήμα βήμα προς τη νίκη», ανέφερε.

Θα επεκτείνουμε τη ζώνη ασφαλείας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα απαντήσουν με τον πιο σκληρό τρόπο, εάν δεχτούν επίθεση πέραν της ζώνης ασφαλείας και -αν χρειαστεί- θα την επεκτείνει.

«Θα καθαριστούν όλα μέχρι και ο τελευταίος τρομοκράτης», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως αν χρειαστεί θα αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού τόσο το πεδίο της μάχης όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι να φτάσουν στο στόχο τους. «Στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν κι άλλες καλές ειδήσεις αναφορικά με τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», υποσχέθηκε.

Η Ευρώπη τρέφει το φίδι της τρομοκρατίας στον κόρφο της

Ο Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τις χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. ότι δεν επιτρέπουν να λεχθεί το παραμικρό υπέρ της Τουρκίας, αλλά παράλληλα διευκολύνουν με κάθε τρόπο την κυκλοφορία των συμβόλων του ΡΚΚ.

Απευθυνόμενος στην Ευρώπη ειδικότερα είπε: «Κάνετε λάθος. Το φίδι της τρομοκρατίας που τρέφετε σήμερα με τα ίδια σας τα χέρια, στο τέλος θα γυρίσει εναντίον σας και θα σας δαγκώσει. Αυτό να το ξέρετε. Ασφαλώς και θα καταλάβετε το λάθος σας. Αυτά τα κίτρινα γιλέκα θα κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ελάτε -όσο είναι καιρός- να ανατρέψετε αυτό το λάθος. Γνωρίζουμε ότι κλείνετε το μάτι στους τρομοκράτες που μπαίνουν στα αεροπλάνα με τσάντες γεμάτα όπλα», είπε με νόημα.

Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε πάντως… ραντεβού με την Ευρώπη το Νοέμβριο ή αρχές Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι «θα μιλήσουμε ή το Νοέμβριο ή στις αρχές του Δεκέμβρη με τους ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

«Φοβούνται» το στρατιωτικό χαιρετισμό

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «άθλιους» όσους επέκριναν το στρατιωτικό χαιρετισμό των Τούρκων αθλητών στην Ευρώπη και ως αντίδραση χαιρέτισε για άλλη μια φορά κι εκείνος στρατιωτικά ενώπιον των βουλευτών του.

«Είναι τόσο άθλιοι που φοβούνται ακόμη και τους αθλητές που χαιρετούν στρατιωτικά λόγω της επιχείρησης Πηγή της Ειρήνης», είπε.

«Ένα κορίτσι του ταε κβο ντο χαιρετάει στρατιωτικά και φοβούνται. Αυτή είναι η κατάσταση. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα. Δεν θα σταματήσουμε να χαιρετάμε», τόνισε.

«Δεν αναγνωρίζουμε κανένα ψήφισμα για «αρμενική γενοκτονία»

Σχετικά με το ψήφισμα της αμερικανικής βουλής για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «το βήμα αυτό δεν έχει καμιά αξία, δεν το αναγνωρίζουμε. Αν χρειαστεί να μιλήσουμε ξεκάθαρα, θα απαντήσουμε με τη δική μας γλώσσα: μόνοι τους παίζουν τη μουσική, μόνοι τους χορεύουν», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσαν να είχαν διαπράξει γενοκτονία οι πρόγονοί τους καθώς ένα τέτοιο έγκλημα απαγορεύεται από την ίδια τη θρησκεία τους.

Προειδοποίησε πάντως ότι θα δοθεί απάντηση στις ΗΠΑ με το ίδιο νόμισμα, καθώς θα έρθει στην τουρκική εθνοσυνέλευση ένα κείμενο, το οποίο δεν διευκρίνισε τί θα περιέχει.

«Η μεγάλη τουρκική εθνοσυνέλευση -πρώτα ο Αλλάχ- θα δώσει την απάντηση σε αυτή την ενέργεια που έγινε βασικά για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης και είναι ενάντια στις ιστορικές αλήθειες. Γνωρίζω ότι έχουν γίνει προετοιμασίες και ευχή μου είναι αυτό το κείμενο να περάσει από τη βουλή μας και να σταλεί στις ΗΠΑ», είπε.

Μετά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, αν μετά τα ψηφίσματα των ΗΠΑ θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον και τον Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Νοεμβρίου. Η απάντησή του ήταν ότι «ακόμη δεν έλαβα την απόφασή μου, αλλά υπάρχει ένα ερωτηματικό».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΓενοκτονία των ΑρµενίωνΤουρκία