Κόσμος|26.11.2018 15:26

Ουκρανία: Υπέγραψε διάταγμα για στρατιωτικό νόμο ο Ποροσένκο

Newsroom

Το διάταγμα για επιβολή στρατιωτικού νόμου υπέγραψε πριν λίγο ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο μετά το επεισόδιο στην Κριμαία. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Ρωσία να αφήσει ελεύθερα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού τα οποία συνέλαβε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως η Ένωση δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και είπε πως η Ρωσία υποχρεούται να ξεμπλοκάρει άμεσα τον Πορθμό Κερτς.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη» το περιστατικό, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε τη σύλληψη από τη Ρωσία των ουκρανικών πολεμικών πλοίων στον Πορθμό Κερτς.

«Καταδικάζω τη ρωσική χρήση βίας στην Αζοφική θάλασσα. Οι ρωσικές αρχές πρέπει να επιστρέψουν τους Ουκρανούς ναύτες, τα ουκρανικά πλοία και να απόσχουν από περαιτέρω προκλήσεις», δήλωσε ο Τουσκ έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

«Η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη σε υποστήριξη της Ουκρανίας.»

Ρωσία και Ουκρανία πρέπει να αποκλιμακώσουν την κρίση, δηλώνει το Βερολίνο 

Η γερμανική κυβέρνηση καλεί Ρωσία και Ουκρανία να αποκλιμακώσουν την ένταση, που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις τους, μετά το επεισόδιο που έλαβε χώρα στα στενά του Κερτς, ανάμεσα σε πλοία των στόλων των δύο χωρών.

Παράλληλα, το Βερολίνο καλεί τη Ρωσία να σεβασθεί το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με το εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ «παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τα γεγονότα στα στενά του Κερτς. Καλούμε και τις δύο πλευρές σε αποκλιμάκωση της έντασης. Παράλληλα, είμαστε σε επαφές και με τις δύο πλευρές. Στηρίζουμε την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας στην οποία ανήκουν και τα συγκεκριμένα στενά, εθνική κυριαρχία που έχει παραβιασθεί από την Ρωσία και στην Κριμαία ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Να σημειωθεί πως η γέφυρα που έχει κατασκευασθεί από την Ρωσία στα στενά του Κερτς παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για χρήση βίας από την μεριά της Ρωσίας και κάλεσε τη Μόσχα να απελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία και τα πληρώματα τους.

Τέλος, τόνισε πως «ελπίζουμε πως οι δύο πλευρές θα αποκλιμακώσουν την ένταση μέσω συνομιλιών, ενώ η διέλευση στα συγκεκριμένα στενά πρέπει να είναι ελεύθερη για όλους».

Ουκρανίαστρατιωτικός νόμοςέκτακτο