Κόσμος|31.10.2019 16:49

Νέο επεισόδιο στην κόντρα Τουρκίας – Γαλλίας με αφορμή τη… μαντίλα

Μαρία Ζαχαράκη

Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας με αφορμή αυτή τη φορά τη… μαντίλα. Η Τουρκία καταδικάζει δριμύτατα ένα νέο νομοσχέδιο στη Γαλλία, που απαγορεύει στις μητέρες να φορούν μαντήλα όταν συνοδεύουν τα παιδιά τους στις σχολικές εκδρομές.

«Πρόκειται για άλλο ένα νέο δείγμα διάκρισης και περιθωριακής προσέγγισης της Γαλλίας απέναντι στους Μουσουλμάνους», σημειώνεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η αιτιολογία για την απαγόρευση της μαντήλας στοχοποιεί άμεσα τις μητέρες που συνοδεύουν τα παιδιά τους και όχι τους συνοδούς δημόσιους υπαλλήλους» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο στη συνέχεια προβαίνει και σε συστάσεις προς τη Γαλλία.

«Θα ήταν ωφέλιμο οι γαλλικές Αρχές αντί να προβαίνουν σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις διάκρισης, που υποκινούν την ισλαμοφοβία και την ξενοφοβία στη χώρα τους και περιορίζουν τις θρησκευτικές ελευθερίες, να λάβουν νομικά μέτρα για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας. Το γεγονός ότι οι χώρες -οι οποίες κάνουν λόγο για ελευθερίες σε κάθε ευκαιρία- καταπατούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες είναι άλλο ένα δείγμα της διπροσωπίας και των δύο σταθμών αυτών των χωρών».

Η Άγκυρα εύχεται η Γαλλία να κάνει πίσω από αυτό το λάθος και το νομοσχέδιο θα απορριφθεί από τη Βουλή.

μαντήλαΓαλλίαΤουρκία