Κόσμος|31.10.2019 20:14

Τουρκία: Στενεύουν τα περιθώρια χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής

Newsroom

Χωρίς πολλά περιθώρια κινήσεων σχετικά με τα επιτόκια δανεισμού και την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της είναι πλέον η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σύμφωνα με τον διοικητή της Μουράτ Ουισάλ. Σε δηλώσεις του ο κ. Ουισάλ, αποφεύγοντας να κατηγορήσει την πολιτική ηγεσία για τις αποφάσεις στο οικονομικό πεδίο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για μείωση των επιτοκίων δανεισμού αφού ήδη αυτά έχουν μειωθεί κατά 1.000 μονάδες βάσεις μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες.

Επιπλέον όπως ανέφερε στις δηλώσεις του η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της σχετικά με τον πληθωρισμό στο κλείσιμο του 2019 στο 12% από 13.9% που ήταν τον Ιούλιο, στοιχείο όμως που είναι ανησυχητικό δεδομένου του γεγονότος ότι οι αναλυτές ευελπιστούσαν ότι ο πληθωρισμός θα είχε μειωθεί μέχρι το τέλος του έτους κάτω από 12%.  

Σημειώνεται ότι ο Ουισάλ σχετικά με τις κυρώσεις που αναμένεται να επιβληθούν στην τουρκική οικονομία από τις ΗΠΑ, υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός κίνδυνος και ότι η τουρκική οικονομία είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο αυτό και έτσι θα μείνει ανεπηρέαστη.  

επιτόκιαπληθωρισμόςτουρκική οικονομία