Κόσμος|01.11.2019 11:56

Πιέσεις Ερντογάν για… ευρωπαϊκή χορηγία στη ζώνη ασφαλείας στη Συρία

Μαρία Ζαχαράκη

Πιέσεις προς τη διεθνή κοινότητα και ειδικά την Ευρώπη εξακολουθεί να ασκεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

Μιλώντας σε ιατρικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε αιχμές κατά της Ευρώπης -και εμμέσως και κατά της Ελλάδας- για τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα που υψώνει (στον Έβρο) ενάντια στους Σύρους πρόσφυγες, την ώρα που η Τουρκία δείχνει τον... πολιτισμό της απέναντι στη σύγχρονη ανθρωπιστική κρίση.

«Τα τελευταία 8 χρόνια εκείνοι που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να στήνουν αγκαθωτά συρματοπλέγματα στα σύνορά τους για τους Σύρους πρόσφυγες, δυστυχώς σήμερα εμποδίζουν τις προσπάθειες των προσφύγων να αμβλυνθεί ο νόστος για την πατρίδα», τόνισε για να συμπληρώσει με νόημα «Αφήνω σε εσάς να αξιολογήσετε τα διπλά στάνταρντ που εφαρμόζονται στις προσπάθειες της Τουρκίας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και πάλι στην ελλιπή χρηματοδότηση από την Ευρώπη μέχρι σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δεν είναι πλούσια…

«Ξέρετε ποια είναι η στήριξη που ήρθε μέχρι σήμερα από την Ε.Ε.; Όχι προς τα ταμεία μας βέβαια. Ήταν 3 δις ευρώ. Και ποια είναι η δική μας επένδυση; Μέχρι στιγμής σε αυτή την περιοχή εδώ και 8,5 χρόνια έχουμε ξοδέψει πάνω από 40 δις δολάρια. Μήπως εμείς είμαστε πιο πλούσιοι από την Ε.Ε.; Ισχύει αυτό; Όχι. Αλλά αυτό μας επιτάσσει η πολιτισμένη συμπεριφορά μας. Στο θέμα της Συρίας μας έχουν αφήσει μόνους μας σε ό,τι κάνουμε», δήλωσε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία έχει καταστρώσει ήδη τα σχέδια για την ανοικοδόμηση της βόρειας Συρίας, τα οποία παρουσίασε στους ηγέτες κατά τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά όταν το θέμα φτάνει στη χρηματοδότηση, τότε όλοι… στρίβουν.

«Τα κοιτάνε στα χαρτιά και λένε ‘πολύ ωραία’. Ναι αλλά λεφτά; Όταν φτάνουμε στα λεφτά, δεν μιλάνε. Αυτά χωρίς λεφτά δεν γίνονται», είπε χαρακτηριστικά.

Τα σχέδια αυτά θα τα παρουσιάσει και στον Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συναντάται σήμερα, και θα του ζητήσει να οργανώσει μία διάσκεψη δωρητών από όλον τον κόσμο.

«Θα του παρουσιάσω (του Γκουτέρες) τα προγράμματα και τα πρότζεκτ αυτά. Θα του πω ‘απευθύνετε έκκληση εσείς για μια διεθνή διάσκεψη δωρητών’. Αν το κάνει καλώς, αν δεν το κάνει, θα απευθύνω εγώ αυτή την έκκληση. Και αν γίνει καλώς, αν δεν γίνει, τότε από την Τελ Αμπιάντ μέχρι την Ρας αλ-Αίν -αν χρειαστεί- θα χτίσουμε εμείς μια πόλη ή πόλεις», ανέφερε, ζητώντας τη συνδρομή των Τούρκων επιχειρηματιών.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη διεθνή κοινότητα, η οποία περιορίζεται μόνο σε συμβουλές και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα πετρέλαια της Συρίας, υποστήριξε.

«Η στήριξη που πήραμε από τη διεθνή κοινότητα δυστυχώς ήταν μόνο συμβουλές. Η νοοτροπία που θέλει μια σταγόνα πετρελαίου να είναι πιο σπουδαία από μια σταγόνα αίμα  δεν βλέπει τίποτα άλλο στη Συρία και στον κόσμο από τα δικά της συμφέροντα. Εκείνοι που παλεύουν να μοιραστούν τις περιοχές με τα πετρέλαια της Συρίας -αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον- πιέζουν με κάθε τρόπο για να εμποδίσουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες της Τουρκίας», ανέφερε.

ΣυρίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία