Κόσμος|01.11.2019 19:18

Πρώην τζιχαντίστριες από την Ολλανδία θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους

Newsroom

Τον επαναπατρισμό τους στην Ολλανδία μαζί με τα 56 παιδιά τους ζητούν με προσφυγή τους σε ολλανδικό δικαστήριο 23 γυναίκες που είχαν φύγει από τη χώρα για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος και τώρα βρίσκονται κρατούμενες στον χώρο κράτησης Αλ Χολ στη Βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, οι οποίοι παρουσίασαν την υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου, οι πελάτισσές τους, όπως και τα παιδιά τους, διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στο κέντρο κράτησης του Αλ Χολ. Όπως μάλιστα ανέφεραν, οι συνθήκες κράτησης των 23 γυναικών από την Ολλανδία και των παιδιών τους έχουν χειροτερέψει από την έναρξη της τουρκικής εισβολής στη Συρία, ενώ ανησυχούν για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που τον έλεγχο του κέντρου πάρουν οι κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ. Σημειώνεται ότι μέχρι πρόσφατα το κέντρο κράτησης βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν στο δικαστήριο το Ολλανδικό κράτος, υποστήριξαν ότι είναι αδύνατο για τις Αρχές να εισέλθουν στα κέντρα κράτησης της περιοχής για να αναζητήσουν και να πάρουν υπό την προστασία τους της προσφεύγουσες, ενώ ανέφεραν ότι οι γυναίκες αυτές δεν δικαιούνται κάλυψη από τις προξενικές Αρχές της χώρας στη Συρία όσο βρίσκονται κρατούμενες.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 68.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και οι οικογένειές τους κρατούνται στο κέντρο Αλ Χολ. Εκεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών, κρατούνται 55 μαχητές της οργάνωσης που ταξίδεψαν από την Ολλανδία και τουλάχιστον 90 παιδιά των οποίων οι γονείς είτε είναι Ολλανδοί πολίτες είτε είχαν για χρόνια άδεια παραμονής στην Ολλανδία. Η απόφαση του δικαστηρίου θα βγει στις 11 Νοεμβρίου.