Βόρεια Μακεδονία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο από Ζάεφ για μετάθεση των πρόωρων εκλογών
NewsroomΟ πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών που έχει αποφασιστεί να γίνουν στις 12 Απριλίου.
Ο λόγος που επικαλέστηκε ο Ζάεφ είναι η επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Αρχικά, ο πρωθυπουργός της Bόρειας Μακεδονίας δήλωσε ότι πιστεύει πως η 12η Απριλίου πρέπει να τηρηθεί ως ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, αλλά σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο αλλαγών.
«Πρέπει να εμμείνουμε στις αποφάσεις, τουλάχιστον αυτές που έχουμε πετύχει με συναίνεση και πρέπει να τηρήσουμε την ημερομηνία της 12ης Απριλίου. Βέβαια, κάθε φορά η ευθύνη του κράτους είναι πάνω από όλα. Αφήνουμε ένα περιθώριο για όποιες αλλαγές, κυρίως λόγω της κύρωσης της ένταξης στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζάεφ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Republica της Βόρειας Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, μετά την ευρωπαϊκή απόφαση να μην ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
«Οταν οι 29 χώρες μέλη έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και μετά πρέπει να το κυρώσει η Βόρεια Μακεδονία, δεν μπορούμε να μην έχουμε κοινοβούλιο», δήλωσε ακόμη ο Ζάεφ.
Πάντως, σύμφωνα με τη Republica, αυτή δεν ήταν η μοναδική δήλωση του Ζόραν Ζάεφ που πρόδιδε διάθεση του πρωθυπουργού να αλλάξει η ημερομηνία των εκλογών. Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, για το αν είναι σωστό να οριστούν πρεσβευτές πριν από τις εκλογές, ο Ζάεφ απάντησε: «Δεν θα υπάρχει νέα κυβέρνηση τον Απρίλιο, τον Μάιο ή τον Ιούνιο».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι, ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο θα διαλυθεί στις 11 Φεβρουαρίου. Σε ό,τι αφορά την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε πως από τη στιγμή που θα έχει διαλυθεί το κοινοβούλιο, δεν θα μπορεί να συνέλθει. Ετσι, αυτή η ενέργεια θα πρέπει να μείνει σε εκκρεμότητα μέχρι να προκύψει η νέα σύνθεσή του, από τις εκλογές.
- Υπόθεση Μαζωνάκη: Χωρίς μπαταρία ο απινιδωτής στο ιατρείο - Τι εξετάζουν στα Εγκληματολογικά της ΕΛΑΣ
- Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ - Πορτοκαλί προειδοποίηση: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία με καταιγίδες, κεραυνούς και χαλάζι
- «Δεν θα γράψεις εσύ εμένα»: 48χρονος επιτέθηκε σε τροχονόμους με κουτουλιά και αγκωνιές στην Καισαριανή
- Στην Ελλάδα «πρέπει να χυθεί αίμα για να αλλάξει κάτι»: Το μήνυμα του Αλκίνοου Ιωαννίδη που πρέπει να ακούσουμε