Κόσμος|04.11.2019 19:32

Σκληρή κριτική στον Μαρκ Zάκερμπεργκ και στο Facebook άσκησε η Χίλαρι Κλίντον

Newsroom

Σκληρή κριτική στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και στο Facebook, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για τη ζημιά που έχουν κάνει στη Δημοκρατία, άσκησε η πρώην υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ και πρώην πρώτη κυρία, Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε δηλώσεις σε ντοκιμαντέρ του Netflix για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, η αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ θα πρέπει να πληρώσει για όσα έχει ήδη κάνει, αλλά και για την πρόσφατη απόφασή του να επιτρέπει στην πλατφόρμα ίσως του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης την ύπαρξη πολιτικών διαφημίσεων, οι οποίες, όμως, δεν θα ελέγχονται για την εγκυρότητα των στοιχείων που παρουσιάζουν.

Σύμφωνα με την Χίλαρι Κλίντον η κατάσταση έτσι όπως έχεις διαμορφωθεί εγείρει ερωτήματα για το εάν μπορούν πλέον να υπάρξουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Όπως υπογράμμισε, «είναι αναπόφευκτο ότι οι ψευδείς πληροφορίες στο Facebook θα έχουν αντίκτυπο στις εκλογικές αναμετρήσεις, αφού η προπαγάνδα λειτουργεί».

Ως παράδειγμα ανέφερε την ψευδή είδηση που κυκλοφόρησε στο Facebook το 2016 λίγο πριν από τις εκλογές που υποστήριζε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος εκδήλωσε την στήριξή του για τον τότε αντίπαλο της Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως υποστήριξε, η ψευδής είδηση αυτή είχε «πραγματικό αντίκτυπο» και προέβλεψε ότι «από δω και πέρα το πρόβλημα μόνο μεγαλύτερο θα γίνεται αφού έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του. Λαμβάνουμε συνεχώς σήματα για το τι συμβαίνει αυτή την περίοδο και το πως θα μπορούσε αυτό που γίνεται να επηρεάσει την εκλογική αναμέτρηση που έρχεται».

Σημειώνεται ότι η Cambridge Analytica χρησιμοποίησε στοιχεία χρηστών του Facebook τα οποία είχε αποκτήσει με παράνομο τρόπο για να τους απευθύνει στοχευμένα μηνύματα στo πλαίσιo της προεκλογικής εκστρατείας.

Η κυρία Κλίντον ανέφερε ότι αυτό είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου, αφού όπως ανέφερε: «Όταν το Facebook είναι η κύρια πηγή ενημέρωσης για περισσότερους από τους μισούς Αμερικανούς πολίτες και η πηγή ενημέρωσης που οι περισσότεροι από αυτού εστιάζουν την προσοχή τους, και ανακοινώνει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για την μετάδοση ψευδών πολιτικών μηνυμάτων και διαφημίσεων, πως περιμένεις ότι θα έχεις έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε, ιδιαίτερα για τους υποψήφιους των εκλογών;».

Η πρώην υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ συνέχισε λέγοντας ότι πιστεύει ότι «είμαστε μάρτυρες ενός πολέμου απέναντι στην αλήθεια», ο οποίος διεξάγεται μέσω της «χειραγώγησης της πληροφορίας» προς όφελος μιας ομάδας «απίστευτα πλούσιων ανθρώπων που πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν». Όπως ανέφερε δε, «όλοι γνωρίζουν ότι αυτό συνεχίζεται και ότι στο μέλλον θα είναι χειρότερο».

Χίλαρι ΚλίντονΗνωμένες Πολιτείες