Κόσμος|05.11.2019 14:12

Μ. Βρετανία: Οι πολίτες γυρνούν την πλάτη τους στους οικονομολόγους

Newsroom

Από την κρίση του Brexit τα τελευταία τέσσερα χρόνια περίπου υπάρχουν πολλές παράπλευρες απώλειες εντός Ηνωμένου Βασιλείου. Η κυβέρνηση Μέι, η κυβέρνηση Τζόνσον, οι Τόρις, το NHS, η εμπιστοσύνη στην Ε.Ε., η ρύθμιση της πολιτικής των συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας και αρκετοί θεσμοί και υπηρεσίες ακόμα.

Το εύρημα, όμως, μιας πρόσφατης έρευνας-δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ καταγράφει μια άγνωστη έως σήμερα συνέπεια της παράνοιας που βιώνει το Βασίλειο τα τελευταία χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία και οι πολίτες της φημίζονταν για την πίστη τους στην επιστήμη των οικονομικών και την εξαιρετική κατανόηση που επιδεικνύουν στο θέμα, τελευταία, όπως καταγράφεται στη σχετική μέτρηση, οι Βρετανοί γυρνούν την πλάτη τους στους οικονομολόγους. Το επάγγελμά τους θεωρείται «το πιο αναξιόπιστο».

Σύμφωνα με τη μέτρηση που έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.641 ενηλίκων, καθώς οι εκλογές πλησιάζουν και η οικονομική πολιτική -λόγω της συγκυρίας (Brexit, εμπορικός πόλεμος) και της δημοσιονομικής πολιτικής- αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο, προκύπτει το προαναφερθέν συμπέρασμα.

Αυτοί που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι άλλοι από τους υποστηρικτές του... Brexit. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι υποστηρικτές του Brexit που έχουν αρνητική γνώμη για την αξιοπιστία των οικονομολόγων είναι διπλάσιοι από τους υπολοίπους.

Οι υποστηρικτές του Bremain στην πλειονότητά τους εκτιμούν ότι οι οικονομολόγοι στις δημόσιες τοποθετήσεις τους βασίζονται σε δεδομένα και αναλύσεις που είναι αξιόπιστα και μπορούν να ελεγχθούν, ενώ το 40% των υποστηρικτών της αποχώρησης πιστεύουν ότι οι γνώμες των οικονομολόγων είναι πιο πολύ πολιτικές δηλώσεις και ταυτίζονται με τις πεποιθήσεις του εκάστοτε ειδικού.

Σε αυτό το σημείο, βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομολόγοι είναι τρίτοι στην κατάταξη σε σχέση με την... αναξιοπιστία των επαγγελμάτων μετά τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς. Φυσικά, βρίσκονται σε χειρότερη θέση σε σχέση με άλλους επιστήμονες και τους ιατρούς.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το στοιχείο της έρευνας σύμφωνα με το οποίο το 90% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι, παρότι αναξιόπιστοι, η κυβέρνηση θα πρέπει να ακούει τη γνώμη των οικονομολόγων, αλλά και ότι το 40% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατανοήσει τις οικονομικές έννοιες και τις εξελίξεις που θα έχουν αντίκτυπο στον σχηματισμό της κοινής γνώμης.

οικονομολόγοιBrexitΒρετανία