Κόσμος|05.11.2019 21:56

Νέα αίτηση του Mr Bitcoin για αποφυλάκιση

Σοφία Φασουλάκη

Για άδικη κράτηση του γιου της Αλεξάντερ Βίνικ έκανε λόγο η μητέρα του Mr Bitcoin, η οποία ήρθε στην Ελλάδα και μία ημέρα πριν την απόφαση του Αρείου Πάγου εκ νέου για την έκδοσή του.

Η μητέρα του 40χρονου δήλωσε με ένταση ότι ο γιος της  κρατείται για 27 ολόκληρους μήνες χωρίς να έχει αποφασιστεί η τύχη του και ενώ έκανε απεργία πείνας επί 88 ημέρες. Την ίδια ώρα η σύζυγός του πάσχει από βαριάς μορφή καρκίνου και τα δύο τους μικρά παιδιά, ζουν επί της ουσίας χωρίς τους γονείς τους.

«Θέλω να ρωτήσω την Ελληνική κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη γιατί δεν υπάρχει έλεος; Από τον Ιούλιο του 2017 ζω μια κόλαση. Ο γιος μου, η νύφη μου και τα παιδιά μου ''θανατώνονται''», είπε η Βέρα Βίνικ, σπάζοντας από την φόρτιση ένα ποτήρι νερό.

Για τον Βίνικ, «ερίζουν» ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία, με τον εκζητούμενο να ζητεί να εκδοθεί στην Ρωσία. Το ανώτατο δικαστήριο έχει πει ναι σε όλα τα αιτήματα έκδοσης, ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει ακόμη αποφανθεί για το που τελικά θα εκδοθεί. Αύριο ο εκζητούμενος θα ζητήσει εκ νέου να αφεθεί ελεύθερος ή να εκδοθεί στην χώρα του, όπως άλλωστε έχει ζητήσει.

«Ο Αλεξάντερ Βίνικ δεν διώκεται για κάποιο έγκλημα ή αξιόποινη συμπεριφορά αλλά για τις γνώσεις του, την τεχνογνωσία και τις ικανότητες του στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές» είπε η συνήγορος του Ζωή Κωνσταντοπούλου,  μιλώντας για κατασκευασμένη δίωξη και προϊόν πολιτικών σκοπιμοτήτων ξένων χωρών, βάλλοντας ειδικά κατά των αμερικανικών αρχών. «Οι δυνάμεις που κινητοποιούνται τόσο καιρό για να εμποδίσουν την έκδοσή του στη Ρωσία αντιστρατεύονται τη δημοκρατία, τις ελευθερίες, τα δικαιώματα και τα κεκτημένα των πολιτών» πρόσθεσε η συνήγορός του, ενώ ο Ρώσος δικηγόρος του αναρωτήθηκε:

«Σε κανέναν δεν προκαλεί καμία αγανάκτηση ή αντίδραση ότι ένας άνθρωπος προφυλακίζεται για πολύ μεγαλύτερο χρόνο απ' ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα;»

Υπενθυμίζεται ότι ο mr Bitcoin συνελήφθη τον Ιούλιο του 2017 στην Χαλκιδική και ενώ βρισκόταν σε διακοπές με τη σύζυγο και τα παιδιά του.  

bitcoinΑλεξάντερ ΒίνικMr BitCoin