Κόσμος|06.11.2019 14:25

Βόρεια Μακεδονία: Επένδυση 2 δισ. ευρώ στον πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε στη Βουλγαρία

Εύρης Τσουμής

Μέχρι και 2 δισ. ευρώ είναι αποφασισμένη να επενδύσει η Βόρεια Μακεδονία για να συμμετέχει στο μεγάλο βουλγαρικό πρότζεκτ για την κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Μπέλενε.

Τον περασμένο Αύγουστο η Βουλγαρία εκκίνησε τη διαδικασία για την εξεύρεση επενδυτών για το πρότζεκτ. Συνολικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον 13 μεγάλες εταιρείες ανάμεσά τους και πέντε κολοσσοί από Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία και Νότια Κορέα. Οι εταιρείες αυτές είναι η κινεζική «China National Nuclear Corporation», η γαλλική «Framatome», η αμερικανική «General Electric», η κορεατική «Korea Hydro and Nuclear Power» και η ρωσική «Rosatom», η οποία έχει αναλάβει και την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Ακουγιού στην Τουρκία.

Σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας, η Βόρεια Μακεδονία στοχεύει να ενισχύσει τα ενεργειακά της αποθέματα, με 200 MW από τη συνολική παραγωγή του σταθμού στο Μπέλενε της Βουλγαρίας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια, «η επένδυση αφορά στην απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου έως 10%, με στόχο τη δυνατότητα χρήσης του 10% της ενέργειας που θα παράγει το εργοστάσιο. Ο σταθμός "Belene" προβλέπεται να είναι εγκατεστημένης ισχύος 2.000 MW, γεγονός που σημαίνει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μέχρι 200 MW».

20 δισ. ευρώ το κόστος

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή κ. Vasko Kovachevski της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας «AD ESM», που περιλαμβάνονται στην έκθεση, «στις 22 Αυγούστου, η εταιρεία εκδήλωσε το ενδιαφέρον της (letter of intent) να επενδύσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού "Belene" στη Βουλγαρία».

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για το ακριβές κόστος του έργου, η κατασκευή του, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του κ. Kovachevski, πιθανόν να ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι η «AD ESM» μπορεί να επενδύσει στο πρότζεκτ έως και 2 δισ. ευρώ.

πυρηνικός σταθμόςΒόρεια Μακεδονίαπυρηνική ενέργεια