Κόσμος|07.11.2019 20:39

Ερντογάν: Είμαστε αναγκασμένοι να ανοίξουμε τις πύλες για τους πρόσφυγες

Μαρία Ζαχαράκη

«Έρθει δεν έρθει στήριξη, εμείς θα συνεχίσουμε να φιλοξενούμε Σύρους. Αυτή η ζυγαριά δεν μπορεί να σηκώσει τόσο βάρος. Θα κοιτάξουμε κι αν δεν γίνεται άλλο, τότε είμαστε αναγκασμένοι να ανοίξουμε τις πύλες για τους πρόσφυγες. Κι όταν ανοίξουμε τις πύλες είναι γνωστό πού θα πάνε», δήλωσε με νόημα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτωρ Όρμπαν.

«Εμείς είτε έρθουν είτε δεν έρθουν, είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που ξέφυγαν από τις βόμβες και βρήκαν καταφύγιο σε εμάς. Αυτό κάνουμε και αυτό θα κάνουμε», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν, υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία έχει ξοδέψει από τον προϋπολογισμό της 40 δισ. δολάρια και η χώρα του δεν μπορεί πλέον να σηκώνει μόνη της αυτό το βάρος. «Όταν μιλάμε μαζί τους (την Ε.Ε.), μας λένε ‘τα έχουμε προγραμματίσει, έρχονται, ήρθαν, έρχονται ήρθαν» και ακόμη δεν έχει έρθει τίποτα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορώντας την Ε.Ε. ότι η πρόσφατη στάση της δεν είναι καθόλου εποικοδομητική, σε αντίθεση με την υποστήριξη της Ουγγαρίας που είναι πολύτιμη.

«Η υποστήριξη της Ουγγαρίας στη διαδικασία ένταξης της χώρας μας στην Ε.Ε. είναι πολύτιμη για εμάς. Είμαι ευγνώμων στον κ. πρωθυπουργό για την υποστήριξή του», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος πλέκοντας το εγκώμιο του φίλου του Βίκτωρ Όρμπαν, στον οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζεται αρκετά, προκειμένου να μπλοκάρει τα στοχευμένα μέτρα κατά τη Τουρκίας, που συζητούνται σχεδόν καθημερινά στις Βρυξέλλες. Η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών που συναντώνται στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΟΡΕΝ TV στο Βέλγιο, Μαρία Ψαρά.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη στις ΗΠΑ στις 13 Νοεμβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε ότι εκτός από τα διμερή θέματα θα συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ και το θέμα των αντι-πυραυλικών συστημάτων S-400 και Patriot, καθώς και της παράδοσης ή μη των μαχητικών F-35.

«Πήραμε τους S-400 και αυτή η υπόθεση έκλεισε. Τώρα αν οι ΗΠΑ μας δώσουν και Patriot με βολικούς όρους, θα τους αγοράσουμε», δήλωσε.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Τουρκία έχει στα χέρια της και ανακρίνει 13 άτομα από το στενό περιβάλλον του Μπαγκντάντι, ανάμεσα στους οποίους τη σύζυγό του και την αδελφή του.

Παρομοίασε επίσης τον ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας των Κούρδων της Συρίας, Μαζλούμ Κομπάνι, με τον αρχηγό του ISIS, Μπαγκτνάντι, που σκότωσαν πρόσφατα οι Αμερικανοί, λέγοντας ότι η δράση τους δεν έχει καμία διαφορά, είναι και οι δύο τρομοκράτες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέλειψε πάντως να κατηγορήσει και πάλι τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για μη συμμόρφωση με τις συμφωνίες που υπέγραψε μαζί τους για τη Συρία, καθώς οι Κούρδοι του YPG –όπως είπε- εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμη εντός της ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

πρόσφυγεςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν