Κόσμος|07.11.2019 21:08

Στόλτενμπεργκ προς Γερμανία: «Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ επανένωσαν την χώρα»

Newsroom

Απάντηση -εν είδει προειδοποίησης- σε δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας ο οποίος υποστήριξε ότι η επανένωση της Γερμανίας ήταν «ένα δώρο από την Ευρώπη», έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ υποστηρίζοντας ότι «η επανένωση της Γερμανίας και της Ευρώπης δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την εγγύηση της ασφάλειας τους από τις ΗΠΑ». Μιλώντας σε εκδήλωση για την 30η επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε επίσης: «Οποιαδήποτε προσπάθεια να απομακρυνθεί η Ευρώπη από την Βόρεια Αμερική όχι μόνο θα αποδυναμώσει την Ατλαντική Συμμαχία, αλλά υπάρχει κίνδυνος να διχάσει την ίδια την Ευρώπη».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ με αυτό τον… σχεδόν άκομψο τρόπο απάντησε σε όσα ανέφερε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε προ ημερών ταυτόχρονα σε 26 χώρες της Ε.Ε. ο Χάικο Μάας σχετικά με την επανένωση. Ο κ. Μάας δέχθηκε σφοδρή κριτική και από άλλους επειδή παρέλειψε να αναγνωρίσει τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ στην διάλυση της ΕΣΣΔ και της ασφάλειας που παρείχαν. Στο άρθρο του ο Γερμανός ΥΠΕΞ υποστήριζε μεταξύ άλλων ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενωθεί και να υπερασπιστεί σαν μια ενιαία δύναμη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ απάντησε και σε αυτό το σκέλος του άρθρου του Μάας υποστηρίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη», ενώ συνέχισε την τοποθέτηση του καλώντας τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να συνεργαστούν στενότερα για να δώσουν τις πρέπουσες απαντήσεις στην αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ραγδαία ανάπτυξη του κινεζικού ναυτικού και των αποθεμάτων της σε πυραύλους, μπορεί να παραβαίνουν τις προβλέψεις κάποιων συνθηκών ελέγχου των οπλικών συστημάτων που είχαν υπογραφεί επί Ψυχρού Πολέμου.

Σημειώνεται ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και η πολιτική που ακολουθεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Γερμανία έχουν προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις των δύο πλευρών. Οι δύο πλευρές συχνά πυκνά ανταλλάσσουν… απειλές σχετικά με την κατάσταση του ΝΑΤΟ και την χρηματοδότηση του, αλλά και σχετικά με άλλα ζητήματα όπως η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης και της σε σημαντικό βαθμό εξάρτησης της ενεργειακά από την Ρωσία. Χαρακτηριστική ήταν η λεκτική επίθεση που είχε εξαπολύσει κατά της Γερμανίας ο Αμερικανός πρόεδρος στην σύνοδο του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο χαρακτηρίζοντας την γερμανική ηγεσία ως «όμηρο» της Ρωσίας εξαιτίας του Nordstream ΙΙ, αλλά και η τοποθέτηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ε.Ε. τον Αύγουστο, ο οποίος αποκάλεσε την μη εκπλήρωση της δέσμευσης για χρηματοδότηση της Συμμαχίας με 2% του ΑΕΠ από την πλευρά της Γερμανίας ως «επιθετική κίνηση».

ΓερμανίαΑτλαντική Συμμαχίαγενικός γραμματέας ΝΑΤΟΗνωμένες Πολιτείες