Κόσμος|28.11.2018 04:03

«Σβήνει» το τροπικό δάσος του Αμαζονίου (pics)

Newsroom

Η αποψίλωση του δάσους, το οποίο βρίσκεται στον Αμαζόνιο έφτασε στο υψηλότερο ποσοστό εδώ και μια δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπεύθυνοι του προγράμματος Prodes, το οποίο και καταγράφει μέσω δορυφόρου την έκταση της αποψίλωσης του δάσους.

Περισσότερα από 7.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους εξαφανίστηκαν από τον χάρτη μεταξύ του Αυγούστου του 2017 και του Ιουλίου του 2018, με την πολιτεία του Μάτο Γκρόσο να κατέχει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά στις υλοτομημένες εκτάσεις με αύξηση 13,7% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η Μάτο Γκρόσο είναι κορυφαία παραγωγός σιτηρών στη Βραζιλία. 

© Divulgação MMA

Ο υπουργός περιβάλλοντος Έντσον Ντουάρτε δήλωσε ότι η παράνομη υλοτομία είναι ο κύριος λόγος. Τα στοιχεία έρχονται εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τις πολιτικές του νεοεκλεγμένου προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του είχε υποσχεθεί πως θα περιορίσει τα πρόστιμα για τη δασοκομία και θα αποδυναμώσει την επιρροή του οργανισμού περιβάλλοντος.

© Divulgação MMA

Αξίζει να αναφερθεί πως το τροπικό δάσος του Αμαζονίου φιλοξενεί τα πιο πολλά είδη φυτών και ζώων στον πλανήτη, μερικά από τα οποία εξακολουθούν να ανακαλύπτονται μέχρι τις μέρες μας. 

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Αμαζονίου ζουν σε πόλεις ή κωμοπόλεις, αλλά υπάρχουν περίπου 240 φυλές που ζουν στη Βραζιλία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 0,4% του πληθυσμού της χώρας. Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει 690 εδάφη αυτόχθονων πληθυσμών της, σχεδόν όλα στον Αμαζόνιο.

δάσοςΑμαζόνιος