Κόσμος|08.11.2019 09:26

Βουδαπέστη: Διαδηλώσεις κατά Ερντογάν – «Δικτάτορα» τον αποκάλεσε ο δήμαρχος

Μαρία Ζαχαράκη

Με διαδηλώσεις και συνθήματα κατά του Ερντογάν υποδέχθηκαν χθες περίπου 2.000 Ούγγροι τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Βουδαπέστη.

Με πανό που έγραφαν «Ερντογάν, σκάσε!» και φορώντας μπλούζες βαμμένες κόκκινες, οι κάτοικοι της Βουδαπέστης εξέφρασαν την εναντίωσή τους στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης στη Συρία και κάλεσαν τον Τούρκο πρόεδρο να σταματήσει τον πόλεμο. 

Δήμαρχος Βουδαπέστης: Δικτάτορας και εγκληματίας πολέμου ο Ερντογάν

Στις διαδηλώσεις πρωτοστάτησε ο ίδιος ο δήμαρχος της ουγγρικής πρωτεύουσας, Gergely Karacsony, ο οποίος δεν δίστασε μάλιστα να αποκαλέσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δικτάτορα» και να υψώσει έξω από το γραφείο του μία σημαία των Κούρδων.

«Όταν ένας δικτάτορας έρχεται στη Βουδαπέστη, ακόμη και ως δήμαρχος, διαμαρτύρομαι. Δεν είναι τυχαίο που τοποθέτησα την κουρδική σημαία στο παράθυρο του γραφείου μου. Ως δήμαρχος της ειρήνης, ένιωσα ότι πρέπει να σταθώ δίπλα στους Κούρδους. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η ουγγρική κυβέρνηση δεν αισθάνθηκε το ίδιο και παρέλυσε η μισή πόλη από την επίσκεψη Ερντογάν», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δήμαρχος της Βουδαπέστης, ο οποίος χρησιμοποίησε ακόμη πιο δηκτικές εκφράσεις για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Κανένας διπλωματικός σκοπός δεν δικαιολογεί προσέγγιση με εγκληματίες πολέμου», ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για την κυβερνητική πολιτική του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν.

Ο Ούγγρος δήμαρχος, ο οποίος προέρχεται από την αντιπολίτευση της Ουγγαρίας, δεν δίστασε πάντως να εξυμνήσει τον Τούρκο ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας ότι έλαβε «πολύ σημαντικές συμβουλές» από τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν