Κόσμος|09.11.2019 17:49

Ξεκίνησε η τουρκική άσκηση «Ανατ. Μεσόγειος 2019» - Στόχος η ενεργειακή κυριαρχία

Μαρία Ζαχαράκη

Την υπογραφή του στην ανατ. Μεσόγειο επιχειρεί να βάλει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό με την άσκηση «Ανατολική Μεσόγειος 2019», που ξεκίνησε σήμερα 9 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου.

Για την άσκηση η Τουρκία κατεβάζει στη Μεσόγειο 32 πολεμικά πλοία, ενώ θα συμμετάσχουν και δυνάμεις του στρατού ξηράς, της αεροπορίας, της στρατοχωροφυλακής και της ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα, στην άσκηση θα συμμετάσχουν 32 πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και ελικόπτερα του λιμενικού, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μονάδες αμφίβιων καταδρομών SAT και SAS, καθώς επίσης επιθετικά ελικόπτερα του στρατού ξηράς και μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας. Στην άσκηση θα γίνουν ρίψεις με πραγματικά πυρά, καθώς επίσης και ασκήσεις διάσωσης από σεισμό ή άλλες ανθρωπιστικές καταστροφές.

Όπως επισημαίνει ο τουρκικός τύπος, μετά το «χτύπημα» που κατάφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας με την επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης στη βόρεια Συρία αποτρέποντας τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας, τώρα συνεχίζουν με  ασκήσεις για την προστασία των συμφερόντων τους στο Αιγαίο, την ανατ. Μεσόγειο και την Κύπρο. «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που έδωσαν ένα μήνυμα αποφασιστικότητας με τις ασκήσεις Γαλάζια Πατρίδα και Θαλασσόλυκος, τώρα πραγματοποιούν άλλη μία άσκηση με το όνομα ‘Ανατολική Μεσόγειος 2019’», αναφέρεται.

Στόχος της άσκησης η ενεργειακή κυριαρχία

Μιλώντας στα τουρκικά ΜΜΕ Τούρκοι αξιωματικοί κάνουν λόγο για μία άσκηση με διαφορετική στόχευση αυτή τη φορά. «Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, αυτή η άσκηση θα επιτρέψει στην Τουρκία να καταδείξει τη δύναμη και τη στάση της έναντι των ανταγωνιστριών χωρών στο πεδίο της ενεργειακής πολιτικής. Η άσκηση θα αποκαλύψει ποιανού ο λόγος περνάει περισσότερο στην ανατ. Μεσόγειο», δηλώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Μιλιέτ» ο απόστρατος αξιωματικός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, Αλπ Κιρικανάτ.

Στην άσκηση συμμετέχουν και υποβρύχια της Ιταλίας, καθώς και της Ιορδανίας, χώρες οι οποίες συμμετέχουν στο Φόρουμ για το φυσικό αέριο της ανατ. Μεσογείου, μέλη του οποίου είναι επίσης η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη.

ενέργειαΑνατολική Μεσόγειος