Κόσμος|12.11.2019 13:01

L’Echo για επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα: Μαρκάρει την περιοχή του

Μαρία Ψαρά

Στην επίσκεψη του Προέδρου της Λαϊκής δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα, αναφέρεται ρεπορτάζ της L’Echo με την υπογραφή του Παύλου Καπάνταη και τίτλο «Στην Ελλάδα, ο Xi Jiping "μαρκάρει την περιοχή του"». Η επίσκεψη επισφραγίζει την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή τη συμμαχία για να δώσει νέα πνοή στην οικονομία της, η ανάπτυξη της οποίας παραμένει αδύναμη παρά το τέλος της κρίσης. Η Κίνα, από πλευράς της, θέλει να συνεχίσει να σφυρηλατεί δεσμούς στην Ευρώπη, καθώς η στρατηγική της για παγκόσμια οικονομική κυριαρχία δέχεται την επίθεση των ΗΠΑ.

Στη μεγαλύτερη κινεζική επένδυση στην Ελλάδα, στο λιμάνι του Πειραιά, εστιάζει εν συνεχεία το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι από το 2016, όταν η κρατική εταιρεία Cosco απέκτησε το 67% του ΟΛΠ, ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων που δέχεται το λιμάνι του Πειραιά έχει αυξηθεί κατά 700%, γεγονός που το καθιστά φέτος το πρώτο εμπορικό λιμάνι της Μεσογείου. Προϊόντα πολυεθνικών, όπως είναι η Sony, η Hewlett-Packard και η Huawei περνάνε από το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο έχει εξελιχθεί σε έναν σημαντικό κόμβο στον νέο Δρόμο του Μεταξιού.

Προκειμένου μάλιστα να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες του λιμένα, σχεδιάζονται έργα ανακαίνισης ύψους 1 δισ. ευρώ. Η κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων, εμπορικού κέντρου, αλλά και η επέκταση της προβλήτας για κρουαζιερόπλοια αποτελούν τμήμα αυτού του πρότζεκτ. Το σχέδιο αυτό, που είχε μπλοκαριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση κυρίως για πολιτικούς λόγους, αναμένεται τώρα να υλοποιηθεί χάρη στη νέα ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα.

Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα είτε κρατικές είτε ιδιωτικές δεν περιορίζονται στο λιμάνι του Πειραιά, εξηγεί το δημοσίευμα. Υποκατάστημα της Bank of China θα λειτουργήσει σε λίγες ημέρες στην Αθήνα, ενώ γραφεία θα ανοίξει και η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας σε δύο εβδομάδες. Θα ακολουθήσουν σινο-ελληνικά αναπτυξιακά έργα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις τηλεπικοινωνίες. Πρότζεκτ σε επίπεδο γαστρονομίας αναμένεται, επίσης, να λάβουν σάρκα και οστά.

Η κινεζική παρουσία στην καθημερινή ζωή της ελληνικής πρωτεύουσας γίνεται πάντως ιδιαίτερα αισθητή στην αγορά ακινήτων με τις «χρυσές βίζες». Με την αγορά ακινήτου αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, ο νέος ιδιοκτήτης αποκτά ανανεώσιμη άδεια διαμονής στην Ελλάδα διάρκειας 5 ετών, η οποία του δίνει το δικαίωμα να ταξιδεύει ελεύθερα στη Ζώνη του Schengen, εξ ου και η ονομασία «χρυσή βίζα».

Σε μία χώρα, η αγορά ακινήτων της οποίας έχασε πάνω από τη μισή της αξία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και όπου οι πολίτες έχουν μετά βίας πρόσβαση σε δάνεια κατοικίας, η διαδικασία αυτή τόνωσε την αγορά ακινήτων αυξάνοντας τις τιμές τους τα τελευταία δύο χρόνια. Από τη θέση σε ισχύ του εν λόγω προγράμματος περισσότερες από 5.300 αγορές ακινήτων έχουν λάβει χώρα, εκ των οποίων τα δύο τρίτα από Κινέζους. Καθώς από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το πρόγραμμα αυτό μπορούν να επωφεληθούν και τα μέλη της οικογένειας του αγοραστή, περισσότεροι από 10.000 Κινέζοι υπήκοοι απολαμβάνουν τα οφέλη της «χρυσής βίζας» που χορηγούν οι ελληνικές Αρχές.

Κι εάν αυξάνονται οι φωνές στην Ευρώπη που ενίστανται στο πλήρες άνοιγμα της Ελλάδας στα κινεζικά κεφάλαια και προειδοποιούν για τους γεωπολιτικούς κινδύνους που αυτό συνεπάγεται, για τον Νίκο Βερνίκο, εφοπλιστή και Αντιπρόεδρο του Silk Road Chamber of International Commerce, η κατάσταση είναι απλή. «Ήμασταν χρεοκοπημένοι, είχαμε ανάγκη τα χρήματα, και αν οι Ευρωπαίοι έρχονταν να επενδύσουν εδώ, θα τους υποδεχόμασταν με ανοιχτές αγκάλες, αλλά οι μόνοι που ήρθαν ήταν οι Κινέζοι», εξηγεί.

ΚίναΣι Τζινπίνγκ