Κόσμος|12.11.2019 18:10

Κίνα: Γερμανικές εταιρείες ετοιμάζουν "έξοδο" από την κινεζική οικονομία

Newsroom

Να μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός Κίνας σε άλλες χώρες της Ασίας εξετάζει το ένα τέταρτο των γερμανικών βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην χώρα, καθώς σύμφωνα με το Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα, οι Γερμανοί επιχειρηματίες ανησυχούν για το μέλλον της κινεζικής οικονομίας και των επιχειρήσεων εκεί. Σύμφωνα με την σχετική μελέτη που έδωσε στην δημοσιότητα το επιμελητήριο, από τις 526 εταιρείες μέλη του το 23% είτε έχει ήδη λάβει την απόφαση να μεταφέρει αλλού είτε το σύνολο της παραγωγής τους είτε μέρος της παραγωγής τους.

Από τις 104 επιχειρήσεις που έχουν λάβει την απόφαση αυτή ή το σκέφτονται, το 71% υποστηρίζει ότι ο βασικός λόγος για να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής και ιδιαίτερα των μισθών. Σύμφωνα με τους ειδικούς το λειτουργικό κόστος μιας επιχείρησης στην Κίνα αυξάνεται συνεχώς καθώς η κινεζική ηγεσία έχει υιοθετήσει πολιτικές για να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο και από εξωστρεφές μοντέλο που βασίζεται στις εξαγωγές και τις επενδύσεις να βασίζεται πλέον στις υπηρεσίες και την κατανάλωση.

Στα παραπάνω οι συμμετέχοντες στην έρευνα του Γερμανικού επιμελητηρίου αναφέρουν ότι επίσης πολύ βασικό ρόλο στις αποφάσεις τους διαδραματίζει η γενικότερη “κατήφεια” σχετικά με τις προοπτικές των επιχειρήσεων στην Κίνα, η οποία σχετίζεται άμεσα με την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και του εμπορικού πολέμου μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την σχετική έρευνα, το 83% των συμμετεχόντων επηρεάζονται άμεσα από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας. Σημαντικό επίσης ρόλο για τις αποφάσεις τους διαδραματίζουν και οι ανησυχίες σχετικά με τα εμπόδια που βάζει η κινεζική ηγεσία στην πρόσβαση στην κινεζική αγορά, νομικές ασάφειες σχετικά με μια σειρά ζητημάτων και οι απαιτήσεις για μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας.

Σημειώνεται πάντως ότι για όσες ακριβώς γερμανικές εταιρείες υποστηρίζουν τα παραπάνω άλλες τόσες, δηλαδή το ένα τρίτο του συνόλου υποστηρίζει ότι όχι μόνο θα πιάσουν τους στόχους που έχουν θέσει για φέτος, αλλά θα τους ξεπεράσουν.

ΓερμανίαΚίναεπιχειρήσεις