Κόσμος|12.11.2019 18:22

Μακρόν: "Εθνικισμός σημαίνει πόλεμος"- Λάβρος κατά Τραμπ και ακροδεξιάς

Newsroom

Το βασικό συμπέρασμα που θα έπρεπε να είχε εξαχθεί μετά και από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι δηλαδή “εθνικισμός σημαίνει πόλεμος”, επανέλαβε στην επίσημη τοποθέτηση του στο παγκόσμιο Φόρουμ για την Ειρήνη που διοργανώθηκε στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Παρουσία περίπου 30 ηγετών (εν τη απουσία του Ντόναλντ Τραμπ φυσικά) και αντιπροσώπων πολλών άλλων χωρών και διεθνών οργανισμών, ο Γάλλος πρόεδρος που το τελευταίο διάστημα αναλαμβάνει όλο και πιο δυναμικές πρωτοβουλίες σε θέματα όχι μόνο διπλωματίας, αλλά και οικονομίας στα πλαίσια της Ε.Ε., υποστήριξε την πολυμέρεια στις διεθνείς σχέσεις και μια “ισορροπημένη συνεργασία μεταξύ των χωρών”. Προφανώς αναφερόμενος στον απόντα Τραμπ ο κ. Μακρόν ανέφερε μεταξύ άλλων πως “ο πειρασμός του απομονωτισμού είναι εξαιρετικά επικίνδυνος” και προσέθεσε ότι: “Την δοκιμάσαμε αυτή την επιλογή στο παρελθόν: οδηγεί στον πόλεμο. Ο εθνικισμός είναι πόλεμος”.

Παρόντες στο Φόρουμ για την Ειρήνη ήταν μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Κίνας Ουάνγκ Κισάν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Μια από τις καλύτερες στιγμές της πρώτης μέρας (ξεκίνησε χθες και κλείνει σήμερα) ήταν η απάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ σε σχετική ερώτηση για το αν η Ρωσία κάνει ετοιμασίες για τις αμερικανικές εκλογές του 2020, στην οποία ο Ρώσος ΥΠΕΞ κάνοντας χιούμορ απάντησε: “Θα το λύσουμε το πρόβλημα, μην ανησυχείτε”.

ΤραμπφόρουμΕμανουέλ Μακρόν