Κόσμος|13.11.2019 10:41

Λιγοστές οι τουρκικές προσδοκίες από τη συνάντηση Ερντογάν - Τραμπ

Μαρία Ζαχαράκη

Παρά τη «χημεία» του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιθανόν θα έχει να αντιμετωπίσει έναν πανύψηλο τοίχο στην Ουάσιγκτον, εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές σήμερα στην Τουρκία λίγο πριν από την πολύ-διαφημισμένη συνάντηση στο Λευκό Οίκο.

Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται σήμερα στην Ουάσιγκτον με την προσδοκία να διασώσει τις κλονισμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, ελάχιστοι πιστεύουν στην Τουρκία ότι θα λύσει κάποιο από τα δεκάδες ζητήματα που περιπλέκουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Δεδομένης και της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης και το μεγάλο πολιτικό θέαμα που θα δοθεί σήμερα στην Ουάσιγκτον με τις πρώτες δημόσιες ακροάσεις των κύριων μαρτύρων στην έρευνα για τη δίωξη και καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα.

S-400: Η πρώτη «κόντρα»

Ο Γκιονούλ Τολ, επικεφαλής του Ινστιτούτου για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε στην τουρκική δεξαμενή σκέψης Al-Monitor ότι δεν περιμένει πολλά από τη συνάντηση σήμερα στην Ουάσιγκτον. «Η αμερικανική πλευρά θα πιέσει την Τουρκία να ρίξει στον κάδο των απορριμμάτων τη συμφωνία για το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα S-400.

Αλλά η Τουρκία δεν φαίνεται καθόλου πρόθυμη να αλλάξει τη στάση της και να καθυστερήσει την εναπομείνασα παραλαβή ή να την ενεργοποίηση του συστήματος», όπως αναφέρει.

Το ρωσικό εξοπλιστικό σύστημα έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πηγή της σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας και έχει ήδη οδηγήσει σε αναστολή της παράδοσης των αμερικανικών μαχητικών F-35, μία μεγάλη στρατιωτική και πολιτική απώλεια για την Τουρκία του 21ου αιώνα.

Η διάσωση της… τουρκικής τράπεζας Halk

Από την άλλη, είναι θέμα χρόνου οι κυρώσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για την τράπεζα Halk, η οποία παραβίασε το εμπάργκο κατά του Ιράν. Ο Τραμπ μέχρι στιγμής παίζει ρόλο «ασπίδας» για την Τουρκία, ωστόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει οπλίσει για τα καλά τα χέρια του Αμερικανού προέδρου με κατηγορίες κατά της Τουρκίας, ώστε να μην μπορεί πλέον να κάνει άλλο πίσω και να πρέπει να πατήσει πια τη σκανδάλη…

Ο Τούρκος πρόεδρος ενδιαφέρεται διακαώς για την υπόθεση τράπεζάς του και θα προσπαθήσει να πάρει διαβεβαιώσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα το τραβήξει με τη Halkbank και ότι θα αναστείλει την… ορμή του Κογκρέσου για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

«Ο Τραμπ ως αλλοπρόσαλλος και ευάλωτος μπορεί όμως να μην μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες του Ερντογάν», εκτιμά στην «Ουάσιγκτον Ποστ» η Τουρκάλα αρθρογράφος, Ασλί Αϊντίντασμπάς.

Εκστρατεία κατά Κομπάνι και Κούρδων

Ένας άλλος στόχος του Ερντογάν σήμερα στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι να «τρίψει στα μούτρα» του Ντόναλντ Τραμπ, όπως ζητά άλλωστε και η ακροδεξιά αντιπολίτευση στην Τουρκία, την επιστολή με την οποία όχι μόνο αποκαλούσε «βλάκα» τον Ερντογάν, αλλά περιείχε συνημμένα και ένα γράμμα του νούμερο ένα εχθρού σήμερα της Τουρκίας, του Μαζλούμ Κομπάνι, επικεφαλής των Κούρδων μαχητών στη Συρία.

Ούτε όμως και σε αυτό το θέμα οι ελπίδες για τον Ερντογάν είναι πολλές. Το να πείσει τον Τραμπ και τους Αμερικανούς να απαρνηθούν τη συμμαχία τους με τους Κούρδους στη Συρία, μπορεί να έγινε μία φορά στα λόγια από τον ίδιο τον Τραμπ και να έδωσε το «πράσινο φως» στην Άγκυρα για επιχείρηση εναντίον τους στη βόρεια Συρία (Πηγή της Ειρήνης), αλλά στην πράξη οι Αμερικανοί χρειάζονται ακόμη τους Κούρδους στη Συρία για την προστασία και τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών στα ανατολικά της χώρας.

Ο Τραμπ περπατά σε λεπτή γραμμή σήμερα

H συνάντηση της Ουάσιγκτον θα φέρει σε δύσκολη κατάσταση σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον Γκιονούλ Τολ. «Αν πάει καλά σήμερα με τον Ερντογάν, θα ερεθίσει ακόμη περισσότερο τη γερουσία, που θέλει να τιμωρήσει την Τουρκία. Ο Τραμπ έχει να περπατήσει πάνω σε μία λεπτή γραμμή σήμερα. Από τη μία πρέπει να εμφανιστεί σκληρός για λόγους εσωτερικού πολιτικού συμφέροντος, από την άλλη έχει και προσωπικές υποθέσεις και συμφέροντα με την Τουρκία».

Λάθος timing;

«Μήπως είναι λάθος το timing;», αναρωτιέται η Γκιράν Οζτζάν, η εκπρόσωπος του φιλο-κουρδικού κόμματος στην Τουρκία (HDP) στην Ουάσιγκτον.

«Πρόκειται για μία αργή μετωπική σύγκρουση, καθώς ούτε ο Τραμπ ούτε ο Ερντογάν έχουν την υποστήριξη της κοινής τους γνώμης για αυτή τη συνάντηση σήμερα. Επομένως και οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν ο ένας να δείξει ότι κυριαρχεί επί του άλλου για να σώσουν την εικόνα τους στο εσωτερικό των χωρών τους», υποστηρίζει.

Ερντογάν: Νικητής επί παντός καιρού!

Όπως και να ‘χει βέβαια, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται να γυρίσει στην Άγκυρα για άλλη μια φορά νικητής. Επικοινωνιακά τουλάχιστον… Ακόμη κι αν δεν έχει «πάρει» τίποτα από τον Τραμπ στη δεδομένη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος, το  σίγουρο είναι ότι ο Ερντογάν θα θριαμβολογήσει προς την κοινή του γνώμη για τη συνάντηση που πέτυχε έστω με τον πλανητάρχη, για το ότι επέστρεψε την υβριστική επιστολή στον ποταπό αποστολέα της και κυρίως για το ότι κατάφερε και πάλι να θέσει «με λόγια σταράτα» τις θέσεις της Τουρκίας στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο.

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσδοκά ότι σε αυτή την επίσκεψη «θα δείξει το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας», προσπαθώντας να περιθωριοποιήσει τη μαύρη εκστρατεία που γίνεται κατά της χώρας του. Και μία από τις κινήσεις του ήταν να πληρώσει αδρά προκειμένου να διαφημιστεί η Τουρκία αυτές τις δύο ημέρες, που θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, ως η χώρα που νίκησε τους τζιχαντιστές και δημιουργεί τώρα έναν παράδεισο για τους απανταχού πρόσφυγες και κατατρεγμένους στη Συρία. Φορτηγά θα κυκλοφορούν για 2 ημέρες στην Ουάσιγκτον για να εξηγούν με κινούμενες διαφημίσεις την Τουρκία στους Αμερικανούς, ενώ παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος ήδη συναντήθηκε στο ξενοδοχείο του με επιχειρηματικούς φορείς-κολοσσούς των ΗΠΑ (Pepsico, Google, UPS, Hilton, The Coca Cola Company, GE, Citi, Uber) για να προσελκύσει επενδύσεις και να εξηγήσει την… συμφέρουσα για τα προϊόντα τους αγορά της Τουρκίας.

Υπό ρωσική σκιά η συνάντηση Ερντογάν - Τραμπ

Η συνάντηση αυτή γίνεται, ωστόσο, χωρίς αμφιβολία υπό τη σκιά του Κρεμλίνου, που αυτή τη στιγμή είναι ο κυρίαρχος πόλος στη σύναψη διεθνών συμφωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την κίνηση ματ που έκανε στη Συρία με «όπλο» φυσικά την Τουρκία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε και την προηγούμενη Κυριακή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και θα του ξανα-τηλεφωνήσει άμα την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον, όπως δήλωσε ο ίδιος φεύγοντας από την Άγκυρα χθες. Γιατί… όλη η διπλωματική και διεθνή άσκηση πολιτικής της Άγκυρας περνά και γίνεται πλέον σε συντονισμό με τη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνσυνάντησηΝτόναλντ Τραμπ