Κόσμος|13.11.2019 16:22

Βραζιλία: Άγρια επίθεση «στον αέρα» κατά του δημοσιογράφου των WikiLeaks (vid)

Newsroom

Προβληματισμός επικρατεί στη δημόσια σφαίρα της Βραζιλίας λόγω της ανόδου που σημειώνουν περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς. Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής ανάμεσα στον Γκλεν Γκρίνγουολντ, τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Guardian» που αποκάλυψε το σκάνδαλο παρακολουθήσεων της NSA, σε συνεργασία με τον πρώην συνεργάτη της CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν, και τον Αουγκόστο Νούνες, δημοσιογράφο που πρόσκειται στον ακροδεξιό χώρο.

Οι δυο τους αποτελούν επιφανείς προσωπικότητες στη χώρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ανήκουν σε δύο διαμετρικά αντίθετους πολιτικούς χώρους. Αιτία της έντονης λεκτικής αντιπαράθεσης που κατέληξε σε... κλωτσιές και μπουνιές οφείλεται στη διαφωνία που προέκυψε στη διάρκεια συζήτησης για το αν τα ομόφυλα ζευγάρια επιτρέπεται να έχουν τη δυνατότητα να υιοθετούν παιδιά. 

Συγκεκριμένα, ο Νούνες, γνωστός αρθρογράφος για το περιοδικό «Veja», ο οποίος στο παρελθόν είχε προτείνει -σε ανοιχτή επιστολή του- η Πολιτεία να πάρει τα παιδιά που έχουν υιοθετήσει ο Γκρίνγουολντ με τον σύντροφό του, ειρωνεύτηκε τον συνομιλητή του, διερωτώμενος δήθεν «ποιος φροντίζει τα παιδιά αφού και οι δύο σύζυγοι ασχολούνται με άλλες υποθέσεις». 

Αναφερόμενος στα σχόλια του Νούνες, ο Γκρίνγουολντ δήλωσε: «Αυτό που έκανε ήταν το πιο άσχημο και πιο βρώμικο πράγμα που έχω δει στην καριέρα μου ως δημοσιογράφου», με τον Νούνες να απαντά πως απλώς ρώτησε ποιος φροντίζει τα παιδιά. Τότε ο Γκρίνγουολντ επιτέθηκε φραστικά στον αντίπαλό του λέγοντας πως είναι δειλός, ενώ εκείνος δεν άργησε να του επιτεθεί, καταφέροντάς του μια γροθιά στο πρόσωπο.

T

Ο δημοσιογράφος που έπεσε θύμα της επίθεσης κατέστη κεντρικό πρόσωπο στην πολιτική σκηνή της χώρας μετά τη δημοσίευση σειράς άρθρων που αμφισβητούν τη νομιμότητα της μεγαλύτερης έρευνας διαφθοράς που έχει πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με τον «Guardian», η αναφορά του -βασισμένη σε πλήθος μηνυμάτων που διέρρευσαν από κινητά τηλέφωνα- ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για την κυβέρνηση του Ζαΐχ Μπολσονάρου.

WikiLeaksΒραζιλία