Κόσμος|28.11.2018 19:39

«Πάγωσε» η έρευνα για τα τροποποιημένα γενετικά μωρά μετά τον σάλο

Θοδωρής Λαΐνας

Συνεχίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο ο σάλος που προκλήθηκε πριν από λίγα 24ωρα μετά τον ισχυρισμό ενός Κινέζου επιστήμονα ότι βοήθησε να έλθουν στον κόσμο τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά, δίδυμα κορίτσια των οποίων το DNA ο ίδιος είχε προηγουμένως τροποποιήσει στο στάδιο του εμβρύου.

Αν και δεν υπάρχει επιβεβαίωση των ισχυρισμών του επιστήμονα από κάποια ανεξάρτητη πηγή ούτε έχουν προσκομιστεί κάποια στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι όσα λέει ισχύουν το θέμα έλαβε γρήγορα τεράστιες διαστάσεις.

Ο Κινέζος ερευνητής Χε Τζιανκούι, ο οποίος έχει σπουδάσει σε αμερικανικά πανεπιστήμια και σήμερα είναι ερευνητής στο Νότιο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στη Σεντσέν, καθώς επίσης ιδρυτής δύο εταιρειών γενετικής, ανακοίνωσε ότι  -χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ακριβείας CRISPR-Cas9- τροποποίησε γενετικά τα έμβρυα επτά ζευγαριών που είχαν κάνει εξωσωματική σε κλινική γονιμότητας. 

«Πρόωρη τέτοια τροποποίηση»

Μέχρι σήμερα, έχει γεννήσει ένα από αυτά τα ζευγάρια (τα δίδυμα κορίτσια). Στόχος της γενετικής τροποποίησης δεν ήταν η πρόληψη ή η θεραπεία κάποιας γενετικής πάθησης, αλλά η επέμβαση στο γονιδίωμα του εμβρύου, ώστε να αποκτήσει ένα χαρακτηριστικό που ελάχιστοι άνθρωποι έχουν: Τη φυσική ικανότητα να αναπτύσσουν αντίσταση σε μια πιθανή μελλοντική μόλυνση από τον ιό HIV του AIDS. 

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα μέχρι σήμερα θεωρεί πρόωρη μια τέτοια τροποποίηση σε ανθρώπους, γι' αυτό περιορίζεται σε πειραματόζωα, καθώς υπάρχει κίνδυνος η γενετική τροποποίηση να περάσει σε μελλοντικές γενιές και να έχει αρνητική επίδραση σε άλλα γονίδια. 

Αντιδρά η επιστημονική κοινότητα

Μετά το αρχικό σοκ της είδησης η επιστημονική κοινότητα άρχισε να αντιδρά και ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες σπεύδουν να καταδικάσουν την πρωτοβουλία του Κινέζου επιστήμονα.

Όλοι κάνουν λόγο για «αντιεπιστημονική» αλλά και «ανήθικη» μέθοδο. Ανάμεσά τους και 100 σημαντικοί Κινέζοι επιστήμονες, οι οποίοι υπογράφουν κοινή επιστολή, με την οποία καταδικάζουν απερίφραστα τον συνάδελφό τους. 

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καταγγέλλει τις ενέργειες του Τζιανκούι ενώ το νοσοκομείο, το οποίο ο επιστήμονας είχε ισχυριστεί ότι είχε συναινέσει στην προσπάθειά του, ανακοίνωσε ότι αυτό δεν ισχύει και το όποιο σχετικό έγγραφο υπάρχει είναι προϊόν πλαστογραφίας. 

Ο ίδιος ο Τζιανκούι μετά τον ορυμαγδό των αντιδράσεων παρουσιάστηκε στην σύνοδο για το ανθρώπινο γονιδίωμα Human Genome Editing Summit που διεξάγεται στο Χονγκ Κονγκ και ενώπιον εκατοντάδων συναδέλφων του και εκπροσώπων των ΜΜΕ δήλωσε αρχικά ότι κανείς, ούτε το πανεπιστήμιο στο οποίο εργάζεται, γνώριζε κάτι για την έρευνα που διεξάγει, την οποία χρηματοδότησε ο ίδιος. Ανέφερε, επίσης, ότι είναι περήφανος για την ερευνητική του προσπάθεια και ότι έχει δώσει σε επιστημονική επιθεώρηση για δημοσίευση τα στοιχεία της έρευνάς του, χωρίς όμως να αναφέρει το όνομα του εντύπου. 

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, διακόπτει τις έρευνες του. Αποκάλυψε επίσης ότι υπάρχει μια ακόμη γυναίκα που κυοφορεί αυτή την στιγμή ένα από τα έμβρυα που έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση.

γενετικά έμβρυα