Κόσμος|14.11.2019 11:50

Σπόντες Τραμπ προς Ερντογάν για τον περιορισμό του Τύπου στην Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Αιχμές για την αντικειμενικότητα των Τούρκων δημοσιογράφων άφησε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Tύπου με τον Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο.

Επιστρατεύοντας το χιούμορ του, ο Ντόναλντ Τραμπ… έσφαξε με το βαμβάκι τον κατά τ' άλλα «φίλο» του Ερντογάν, ρωτώντας την απεσταλμένη της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ» αν είναι σίγουρα δημοσιογράφος και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων από Αμερικανούς και Τούρκους δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος, δίνοντας τον λόγο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του ζήτησε να επιλέξει και εκείνος έναν Τούρκο δημοσιογράφο για να τους απευθύνει ερώτηση, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «μόνο κάποιο φιλικό πρόσωπο από την Τουρκία θέλουμε να δούμε, μόνο φιλικούς δημοσιογράφους, που δεν υπάρχουν και πολλοί άλλωστε».

Ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε τη δημοσιογράφο της «Σαμπάχ», Χιλάλ Καπλάν, την οποία, μάλιστα, αποκάλεσε με το μικρό της όνομα, και αφού απηύθυνε την ερώτησή της πρώτα προς τον Αμερικανό πρόεδρο, παρενέβη και πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ, ρωτώντας την «Είστε σίγουρα δημοσιογράφος; Με την ερώτησή σας σίγουρα δεν δουλεύετε για την Τουρκία;», προκαλώντας τη θυμηδία μέσα στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου, αλλά και πολλά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια. 

Σε άλλο στιγμιότυπο, μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφτηκε τζαμί έξω από την Ουάσιγκτον, στο Μέριλαντ, κι εκεί δέχθηκε την αγάπη και το θαυμασμό των οπαδών του. Ένας άνδρας-θαυμαστής του μάλιστα, που έβγαλε και σέλφι μαζί του, εξέφρασε την αγάπη του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντάς του «I love you, man». Ο Τούρκος πρόεδρος του απάντησε επίσης στα αγγλικά «Τhank you, I love you».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝτόναλντ Τραμπ